I JEDNJAK TRPI ZBOG GORUŠICE: Vraćanje želudačne kiseline moguće i zbog loših životnih navika

V. N.

24. 08. 2022. u 19:50

GORUŠICA ili osećaj pečenja iza grudne kosti, osnovni je simptom vraćanja (refluksa) želudačne kiseline, a stanje koje nastaje zbog ponavljanih epizoda vraćanja kiseline naziva se gastroezofagealna refluksna bolest ili skraćeno GERB.

И ЈЕДЊАК ТРПИ ЗБОГ ГОРУШИЦЕ: Враћање желудачне киселине могуће и због лоших животних навика

Foto Shutterstock

Bolest je obično posledica slabosti mišića, donjeg ezofagealnog sfinktera/mišića (DES). Mnoge stvari mogu opustiti DES: određeni lekovi, neka hrana, emocionalni stres, pušenje, brzo jedenje, neodgovarajuće žvakanje ili ležanje nakon jela.

Prema rečima dr Srđana Markovića, gastroenterologa, epitel jednjaka nije prilagođen da bude u kontaktu sa kiselim želudačnim sadržajem.

- Priroda se za to pobrinulo tako što nam je podarila donji ezofagealni sfinkter (prstenasti mišić na dnu jednjaka), koji sprečava vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak, tamo gde mu nije mesto i na taj način štiti jednjak od oštećenja – kaže dr Marković. - Međutim, ukoliko dođe do lučenja prevelike količine kiseline i popuštanja pomenutog sfinktera dolazi i do takozvane gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), u sklopu čega nastaje oštećenje sluznice jednjaka.

Foto Arhiva

Da bi se izbegao GERB neophodno je promeniti životne navike, više manjih obroka, zdrava ishrana, šetnja i aktivnost nakon obroka, eliminacija alkoholnih i gaziranih pića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove