OVIH 9 SIMPTOMA UKAZUJE NA HELIKOBAKTERIJU: Otkrijte na vreme jednu od najčešćih infekcija

V. N.

02. 05. 2022. u 09:50

INFEKCIJA helikobakterijom je najčešće infektivno oboljenje digestivnog trakta, budući da se procenjuje da je ovom bakterijom zaražena polovina celokupne svetske populacije.

ОВИХ 9 СИМПТОМА УКАЗУЈЕ НА ХЕЛИКОБАКТЕРИЈУ: Откријте на време једну од најчешћих инфекција

Foto Shutterstock

Simptomi koji ukazuju na prisustvo ovog patogena u želucu mogu da budu vrlo različiti, a ponekad ih uopšte nema ili su veoma blagi.

Lekari su izdvojili devet najčešćih simptoma helikobakterije, a ukoliko imate bar jedan od njih to je razlog da se testirate. Postoji više testova za otkrivanje helikobakterije. To se može uraditi analizom krvi, tkiva, stolice i putem izdisajnog testa.

Osim u sluzokoži želuca, helikobakterija (Helikobacter pilori) može da se nađe i u zubnim naslagama, ranicama na sluzokoži usne duplje, pljuvačci.

1. Bolovi

Bolovi ispod rebara i iznad karlice često ukazuju na helikobakteriju. Oni mogu da budu različite jačine i trajanja, a ponekad se bol može odraziti i na kičmu. Pri pritisku, bol se može pojačati, kao i određenim pokretima i kašljanjem.

2. Nadutost

Povećana količina gasova unutar abdomena može da bude jasan znak da se u želucu nastanila helikobakterija. Nadut stomak može biti vidljiv, a pacijenti često opisuju ležanje na stomaku kao da ispod njega imaju jastuk zbog prisustva otoka i karakteristične težine unutar abdomena.

Foto Shutterstock

3. Gorušica

Ukoliko imate helikobakteriju, gorušica će se pojavljivati vrlo često. Ovaj osećaj pečenja u grudima i grlu zbog povećanog lučenja želudačne kiseline može da se pogorša ukoliko pacijent leži na leđima ili na desnom boku. Peckanje mogu da prate i kiselkast ukus u ustima, vraćanje hrane u ždrelo i jednjak i osećaj kao da je hrana zaglavljena u grlu.

4. Apetit

Helikobakterija razmnožavanjem direktno deluje na hormone koji signaliziraju mozgu da organizmu hrana nije potrebna, iako bi trebalo da jedete. Na taj način, doći će do nedostatka hranljivih materija i kalorija i naglog gubitka telesne težine.

5. Podrigivanje

Gutanje velike količine vazduha ili brzo gutanje hrane i pića su najčešći uzroci podrigivanja. Međutim, nije retkost da helikobakterija svojim delovanjem izazove podrigivanje kao jedan od simptoma. Ovaj proces predstavlja izbacivanje vazduha iz stomaka kroz usta, koji je često praćen zvukom, a ako se dešava često, definitivno je razlog za brigu.

6. Mučnina

Pacijenti sa helikobakterijom veoma često imaju problem sa mučninom i nagonom za povraćanjem.

Foto Shutterstock

7. Dijareja

Učestala i retka stolice neretko ukazuje na prisustvo helikobakterije. Upala digestivnog trakta može povećati brzinu kojom hrana prolazi kroz creva, istovremeno umanjujući vreme namenjeno za apsorbovanje vode.

8. Malaksalost

Bez obzira na sav odmor, osoba sa helikobakterijom može se i dalje osećati slomljeno i malaksalo. Ovo stanje nastaje zbog poremećaja varenja i upale organa za varenje, a uzrok je najčešće helikobakterija.

9. Zadah

Uzroci zadaha mogu da budu mnogobrojni, ali bi trebalo da se posumnja i na infekciju helikobakterijom. Ona dovodi do lošeg zadaha jer uzrokuje upalu i oštećenja sluznice gornjih partija digestivnog sistema. Ako osim lošeg zadaha, pacijent ima i tup bol u gornjim partijama trbuha, osećaj nadutosti nakon oborka i brzo zasićenje hranom, mučninu i povraćanje, reč je gotovo sigurno o infekciji helikobakterijom.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna