OD OTVARANJA GRUDNOG KOŠA, DO LAPAROSKOPIJE: Operacija jednjaka je veoma kompleksna

V. N.

13. 05. 2022. u 20:50

JEDNjAK je mišićni cevasti organ koji je najvećim delom pozicioniran u grudnom košu, ali i u vratu i završnim delom u trbuhu.

ОД ОТВАРАЊА ГРУДНОГ КОША, ДО ЛАПАРОСКОПИЈЕ: Операција једњака је веома комплексна

Foto: N. Skenderija

Postoje različote bolesti jednjaka, neke idu udružene sa sistemskim bolestima, poput dijabetesa, pa se samim tim različito i leče. Nekada je neophodna operacija.

Prema rečima dr Dragana Gunjića, hirurga, zbog prostiranja i oblika jednjaka hirurgija jednjaka zahteva veštinu koja prevazilazi okvire opšte hirurgije.

- Anatomski blizak odnos sa disajnim organima, grudnim delom aorte, srcem, plućnim venama, velikim nervima, ne dozvoljava mnogo prostora za grešku prilikom operacije. Ove operacije često zahtevaju otvaranje grudnog koša i trbuha, što iziskuje posebnu preoperativnu pripremu i dobru kondiciju pacijenta kako bi komplikacije (pre svega plućne) bile svedene na minimum - kaže dr Gunjić.

Foto N. Skenderija

 U Srbiji se operacije jednjaka od 2013. godine izvode minimalno invazivnim pristupom, što podrazumeva laparoskopiju i torakoskopiju.

- Savet za pacijente je da pre operacije jednjaka pitaju svog hirurga koje je njegovo iskustvo u izvođenju ovih operacija i da li operaciju izvodi minimalno invazivno - preporučuje dr Gunjić.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?