OBRATITE PAŽNJU NA MERENJE PRITISKA: Ukoliko vrednost nije ista na obe ruke, imate stenozu

I. K.

09. 04. 2022. u 22:00

PRAKSA da se krvni pritisak meri samo na levoj ili desnoj ruci može da bude pogrešna, jer nije retko da se dobijene vrednosti znatno razlikuju zavisno do ruke na kojoj merite pritisak.

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ НА МЕРЕЊЕ ПРИТИСКА: Уколико вредност није иста на обе руке, имате стенозу

Foto Shutterstock

Doktor Dragica Stepić, vaskularni hirurg, kaže da različite vrednosti pritiska na levoj i desnoj ruci mogu da budu znak dve bolesti:

- Primera radi, kada se na desnoj ruci utvrdi povišen pritisak od 165/100 mmHg, a na levoj normalan od 110/60 mmHg, znači da je jedna bolest od koje pati ta osoba hipertenzija, a druga suženje (stenoza) ili potpuno zapušenje (okluzija) arterija leve ruke - objašnjava doktorka Stepić.

Naša sagovornica navodi da nisu sve arterije u ruci sužene već je najčešće ta promena locirana samo na potključnoj arteriji i to u njenom početnom delu:

- Vaskularni hirurg će zato najpre da opipa pulseve na obe ruke i pregleda levu ruku tražeći postoje li već neki znakovi ishemije. Nakon toga sledi određivanje segmentnih pritisaka na rukama u različitim položajima, pomoću posebnog dopler aparata, koji je precizniji od običnog aparata za merenje krvnog pritiska. Potrebno je da se uradi i kolor - dopler krvnih sudova ruke, kojim se u najvećem broju slučajeva može videti tačno mesto stenoze ili okluzije.

Foto Arhiva

 

Prema rečima dr Stepić, pacijenti kod kojih se utvrde razlike u krvnom pritiksu na rukama neretko bi trebalo da budu podvrgnuti i angiografiji, koja se danas radi uglavnom na multislajsnom skeneru i mnogo je lakša i manje bolna za pacijenta.

- Na osnovu ovih snimanja vaskularni hirurg donosi odluku da li će se problem rešavati ugradnjom stenta u arteriju ili će biti neophodna operacija premošćavanja, odnosno bajpas - kaže dr Stepić.

BONUS VIDEO -  UKUSNI KAVIJAR: U svetu je jelo bogatih, a u Srbiji su ga nekada jeli masovno i zvali "riblji ajvar"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice