OBRAZI CRVENI ZBOG GLUTENA: Na osnovu kože lica zaključite koja hrana vam ne prija

V. N.

22. 03. 2022. u 09:50

HRANA ne utiče samo na liniju. Naprotiv, izgled kože, pre svega one na licu, nepogrešivo ukazuje na način na koji se hranite, odnosno da li u ishrani koristite namirnice koje vaš organizam ne podnosi.

ОБРАЗИ ЦРВЕНИ ЗБОГ ГЛУТЕНА: На основу коже лица закључите која храна вам не прија

Foto Shutterstock

Kada telu ne odgovara određena hrana znači da ste na nju intolerantni. Reč je o neimunološkoj reakciji, kada unos određenih namirnica iz svakodnevne ishrane uzrokuje tegobe i simptome koji mogu da dovedu do ozbiljnih zapaljenskih procesa.

Kod određenog broja osoba tegobe koje nastaju nakon unosa određene hrane su vrlo izražene i jasne. Međutim, nije mali broj onih kod kojih se telo "tiho" buni i daje samo suptilne naznake da mu nešto ne prija.

Evo kako da otkrijete kako podnosite gluten, laktozu, slatkiše, alkohol.

PROTEIN

Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži. Oni kojima ovaj hranljivi element ne prija često pate od nadutosti, dijareje, bola u stomaku, glavobolje i hroničnog umora. Međutim, vrlo često namirnice koje sadrže gluten u velikoj količini stvaraju i probleme na koži. Ukoliko su vam obrazi crveni i postoji pigmentacija oko brade, savetuje se da izbacite gluten iz upotrebe na tri nedelje, da pijete više vode i unosite više vlakana.

LAKTOZA

Laktoza je šećer u mleku, a samim tim i u svim mlečnim proizvodima. Smatra se da gotovo 65 odsto ljudi ima manjak enzima laktaze, što im otežava varenje ovog mlečnog šećera u manjoj ili većoj meri. U tom slučaju govori se o intoleranciji na laktozu. Suptilni znaci koji ukazuju da organizam ne podnosi laktozu su otečeni kapci i podočnjaci.

Foto Shutterstock

ŠEĆER

Previše šećera u ishrani može da bude uzrok brojnih zdravstvenih problema. Kod žena mnogo slatkiša na trpezi može da dovede do pojave raznih gljivičnih infekcija, deci slabi imunitet, a muškarci gube libido. Previše šećera uzrokuje i probleme sa zubima, bol u zglobovima i mišićima. Ono što je ubedljivo jasan znak da telu ne prija toliko šećera je pojava akni na licu, a neretko i na ramenima i grudima. Čim šećer dospe u krvotok, on pokreće niz komplikovnih fizioloških procesa koji na kraju stvaraju upalu i probleme sa kožom. Jer, porast insulina usled previše šećera vremenom povećava aktivnost lojnih žlezda i aktivira upalne procese.

ALKOHOL

Najčešći simptomi uzrokovani alkoholnom intolerancijom uključuju začepljenje nosa i crvenilo kože lica. Ovo stanje ponekad se pogrešno naziva alergija na alkohol. Inače, nepodnošenje alkohola uzrokovana je genetskim stanjem u kojem telo nije u stanju da ga razgradi. Jedini način da se ovo stanje leči, odnosno da do njega ne dođe je izbegavanje alkohola.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima