UMOR I ZBOG DISBALANSA HORMONA: Pospanost i manjak energije mnogi osećaju, rešenje u promenama navika

I. K.

05. 03. 2022. u 20:00

UMOR i pospanost koji mnogi osećaju sa naznakama ranog proleća, nisu posledica samo slabe adaptiranosti organizma na temperaturne promene.

УМОР И ЗБОГ ДИСБАЛАНСА ХОРМОНА: Поспаност и мањак енергије многи осећају, решење у променама навика

Foto Shutterstock

Doktor Marija Anđelković, iz Centra za sportsku ishranu i suplementaciju, kaže da uzrok može da bude disbalans hormona.

- Tokom zime, usled nedostatka svakodnevnog izlaganja sunčevim zracima, dolazi do smanjenja serotonina, hormona sreće, koji nam daje osećaj energije i snage - kaže dr Anđelković. - Takođe, tokom dugih zmiskih noći, stvara se hormon melatonin koji nam pomaže da zaspimo, ali nas može činiti i pospanima u proleće.

Kada je reč o umoru koji nastaje već sa prvim znacima buđenja proleća, nezaobilazan je uticaj hrane i fizičke aktivnosti koji mogu biti značajni za njegovu pojavu.

- Nije retko da se neko odluči da počne prolećnu dijetu izbacivanjem velikih grupa namirnica, u cilju smanjenja telesne mase, a upravo to može da bude razlog za pad energije i imuniteta - objašnjava naša sagovornica. - Nedostatak gvožđa, magnezijuma, kalcijuma, vitamina B kompleksa i cinka, odraziće se značajno na energetski nivo organizma.

Foto Shutterstock

Lepo vreme samo po sebi budi želju za kretanjem i to posle zimskog perioda kada većina nas provodi dane kod kuće sa smanjenom fizičkom aktivnošću.

- Zato je savet za prevenciju prolećnog umora, upravo promena zimskih navika - kaže dr Anđelković. - Počnite odmah sa fizičkim aktivnostima kao što su brzo hodanje, vožnja bicikla, plivanje ili trčanje. Koristite svaki sunčan dan da što više vremena provedete izvan kuće. Ukoliko primetite iznenadne simptome alergije, proverite to sa svojim lekarom, a svakako bi oni koji imaju sklonost ka anemiji trebalo da urade analizu krvne slike.

BONUS VIDEO - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!