OD BOLA, DO STERILITETA: Žene koje bi da rode moraju da paze - endometrioza je podmukla i kasno se otkriva

I. Kovačić

08. 02. 2022. u 09:45

UZROK hroničnog bola u maloj karlici u čak 70 odsto slučajeva je endometrioza. Kod svake sedme žene ovo oboljenje dovodi do stvaranja tumorskog čvora u zidu creva što znatno otežava varenje.

ОД БОЛА, ДО СТЕРИЛИТЕТА: Жене које би да роде морају да пазе - ендометриоза је подмукла и касно се открива

Foto: Depositphotos

Skoro polovina pacijentkinja sa ovom dijagnozom suočava se i sa problemom neplodnosti. Nevolja je što je endometrioza u početku često asimptomatska, neretko se ustanovi u poodmaklom stadijumu, kada se i dokazuje i leči samo operativno.

U intervjuu za "Novosti" profesor dr Snežana Vidaković, ginekolog Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kaže da je dijagnostika otežana ukoliko nema ultrazvučno vidljivih endometriotičnih ("čokoladnih") cista na jajnicima, jer ultrazvuk i druge "imidžing" metode ne prepoznaju površna endometriotična žarišta:

- Povećanje tumorskog markera za jajnik CA 125 pokazuje blaže povećanje kod pacijentkinja sa endometriozom, ali, s obzirom na to da je ovo povećanje prisutno i u drugim bolestima jajnika, ono nije usko karakteristično za endometriozu.

* Kako se onda postavlja dijagnoza endometrioze?

- Dijagnoza endometrioze podrazumeva direktan uvid u promene u trbuhu. Dakle, dijagnostika je operativna. Danas se ove operacije skoro isključivo izvode laparoskopski, jer je to najmanje agresivna hirurška tehnika koja istovremeno predstavlja i dijagnostički i terapijski pristup.

Foto: D. Milovanović

dr Snežana Vidaković

* Osim bola, koji su još simptomi?

- Ne postoje znaci koji su strogo karakteristični samo za endometriozu. Ove pacijentkinje se osim na bolove u maloj karlici, žale i na bolne cikluse, naročito u danima pred početak krvavljenja i nemogućnost začeća. U početnim stadijumima bolest često može da bude i asimptomatska.

* Zašto endometrioza dovodi do neplodnosti?

- Efekat endometrioze može da bude mehaničke prirode kada nastaju opstruktivne promene na reproduktivnom traktu žene kao što je začepljenje jajovoda ili stvaranje priraslica. Endometrioza dovodi i do međusobnog slepljivanja organa koje potpuno menja anatomiju male karlice. S druge strane, endometrioza negativno deluje i na biohemijskom nivou, menjajući uslove sredine u trbušnoj duplji, što onemogućava uspešno začeće.

* Na koje načine može da se leči?

- Lečenje endometrioze može biti hirurško i lekovima. Hirurški pristup zavisi od godina pacijentkinje i da li je ostvarila trudnoću. Kod mladih žena koje nisu završile reprodukciju pristup je maksimalno konzervativan. Uklanjaju se endometriotične ciste, površna žarišta endometrioze i nastale priraslice i koriguje anatomija male karlice i reproduktivnih organa žene. Kod starijih pacijentkinja koje su završile sa rađanjem, a imaju teže oblike endometrioze sa izraženim tegobama, hirurški tretman može da podrazumeva potpuno uklanjanje materice i jajnika. Kada je o slepljivanju organa kod endometrioze reč, ono može da bude veoma obimno i čvrsto. U njihovo razdvajanju stvara se rizik od povrede drugih organa, najčešće creva, bešike i mokraćne cevi.

Pilule za kontracepciju ublažavaju endometriozu

* Kada su dovoljni samo lekovi?

- Medikamentozno lečenje endometrioze podrazumeva primenu lekova koji suprimiraju rad jajnika i produkciju estrogena. Lekovi koji spadaju u grupu GnRH analoga uvode ženu u menopauzu snažno blokirajući hormonsku osovinu. Njihova primena može biti praćena i menopauzalnim smetnjama tipa valunga (talasa vrućine), nesanice, promena raspoloženja. Zbog zabeležene pojave osteoporoze ova terapija se propisuje najduže u trajanju od pola godine. Kontraceptivne pilule imaju sličan, ali blaži učinak. Mogu se propisivati u kontinuiranom režimu u trajanju od nekoliko meseci ili po šemi kada se mogu uzimati duži period.

* Koliko endometrioza može da bude teška?

- Endometrioza može da se prikaže na različite načine: kao površna endometriotična žarišta po trbušnoj maramici koja oblaže zidove trbušne duplje i sve trbuše organe. Njihova veličina, raširenost i boja zavise od stadijuma bolesti i njene agresivnosti, i ona su razlog za stvaranje priraslica. Na jajnicima endometrioza stvara ciste koje su ispunjene gustim, "čokoladnim" sadržajem koji nastaje razgradnjom krvi. U odmaklim stadijumima endometrioza pravi infiltrate i u dubljim slojevima tkiva i organa i tada govorimo o dubokoj infiltrišućoj endometriozi. Kada u cilju postavaljanja dijagnoze izvodimo laparoskopiju, ukoliko se potvrdi prisustvo endometrioze, mogu se u istom aktu uraditi i korektivne hirurške procedure kojima uklanjamo posledice prisutne endometrioze i uspostavljamo najbolje uslove u maloj karlici i trbušnoj duplji za buduću trudnoću.

Foto: Depositphotos

*A koje su komplikacije ovog stanja?

- Komplikacijama endometrioze se smatraju pomenute ciste, priraslice, neplodnost, bolovi, značajno umanjen kvalitet života. Nekada se endometriotične promene šire na urinarni trakt, kod otprilike pet odsto pacijentkinja. Najčešće zahvata bešiku, a ređe mokraćnu cev, koju sužava, usled čega se narušava normalan rad bubrega. Komlikacijom se smatra i endometrioza creva, koja se javlja kao tumorski čvor u zidu creva, obično veći od centimetra i viđa se kod 10 odsto ovih pacijentkinja. Manifestuje se različitim crevnim simptomima i može dovesti do opstrukcije creva. Maligna transformacija endometrioze je izuzetno retka i sreće se u manje od jedan odsto slučajeva.

Još nejasan uzrok

*Koji je uzrok endometrioze?

- Endometrioza je benigno, hronično oboljenje koje predstavlja pojavu materične sluznice izvan materične šupljine u trbušnoj duplji i na trbušnim organima. Iako se za ovu bolest zna već 100 godina, ni do danas nije u potpunosti razjašnjen uzrok i način njenog nastajanja. Najviše potvrda ima najstarija hipoteza da endometrioza nastaje zbog retrogradnog krvavljenja u trbuh kroz jajovode u toku menstruacije.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!