OD GORUŠICE, DO GERBA: Kako prepoznati želudačnu kilu i da li je operisati?

V. N.

12. 02. 2022. u 13:50

ŽELUDAČNA kila (hiatus hernia) predstavlja prolazak želuca iz abdomena u zadnji deo sredogruđa (medijastinuma) putem otvora (hiatusa) jednjaka na dijafragmi.

ОД ГОРУШИЦЕ, ДО ГЕРБА: Како препознати желудачну килу и  да ли је оперисати?

Foto: Depositphotos

Kila je u određenom stepenu prisutna kod skoro 60% osoba starijih od 50 godina, i obzirom da dovodi do slabosti donjeg ezofagealnog sfinktera, mišića koji sprečava vraćanje sadržaja želuca u jednjak, kod većine dolazi do pojave tegoba.

U najvećem broju slučajeva, ove tegobe su u vidu čestih gorušica, kao i nevoljnog vraćanja hrane u jednjak i ždrelo - regurgitacije. Kod drugih može postojati upala jednjaka izazvana kiselinom iz želuca - refluksni ezofagitis, tj. može doći do razvoja gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB).

Dr Dragan Gunjić kaže da hernija hijatusa jednjaka, ukoliko je asimptomatska, svakako ne zahteva lečenje.

FOTO: Arhiva novosti

- Simptomatsku herniju hijatusa jednjaka mogu da karakterišu tegobe u vidu gorušice, vraćanja sadržaja iz želuca, nadimanja, bolova u grudima, lupanja srca, zamaranja, kašlja... Pacijentu i lekaru na raspolaganju stoje tri modaliteta lečenja: promena načina ishrane uz redukciju telesne težine, primena lekova iz grupe inhibitora protonske pumpe i hirurško lečenje- objašnjava hirurg Gunjić. - Za hirurško lečenje se odlučujemo u slučaju odsustva odgovora na prve dve terapijske opcije, ili u slučaju dobrog terapijskog odgovora na medikamentnu terapiju ukoliko je pacijent motivisan za operativno lečenje jer ne želi da bude dugotrajno zavistan od uzimanja lekova ili iz ekonomskih razloga ne može da priušti skupe lekove koji se ne dobijaju na recept.

BONUS VIDEO - PRŠTI OD ZDRAVLJA: Kiseli kupus je tradicionalna salata, ali i sirovina za mnoge specijalitete

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!