VEŽBAMA SPREČITE BOL I UKOČENOST: Evo šta izaziva hronične bolove u donjem delu leđa

V. N.

11. 12. 2021. u 16:15

ČAK 80 odsto ljudi širom sveta pati usled ukočenosti i bola u donjem delu leđa, koji se širi i prema zadnjici i delovima nogu, najviše ka stopalima.

ВЕЖБАМА СПРЕЧИТЕ БОЛ И УКОЧЕНОСТ: Ево шта изазива хроничне болове у доњем делу леђа

Foto Shutterstock

S godinama ovi problemi se povećavaju, jer mišići prirodno slabe sa starenjem.

Bol u donjem delu leđa (lumbo-sakralnom dulu) može biti akutni (traje do mesec i po dana) i hronični (traje više od tri meseca).

Najčešće su tegobe izazvane degenerativnim promenama na nivou kičmenih pršljenova (spondiloza) koja počinje već posle 30. godine, zatim usled spondilolisteze (pomeranje pršljenova put napred, najčešće zbog traume), ili spinalne stenoza (suženje kičmenog kanala kao posledica degenerativnih promena i upalnih, najčešće kod starijih osoba).

Jedan od uzroka je i diskus hernija, a često i skolioza, odnosno krivljenje kičme u levu ili desnu stranu). Kako se povećava broj gojaznih tako i bol u donjem delu leđa sve češća patologija, jer je višak kilograma ozbiljna pretnja za kičmu i zglobove.

Vežbe istezanja najbolje deluju preventivno, ali mogu da doprinesu i smanjenju ili uklanjanju bola i ukočenosti.

Vežbe bi trebalo da se primenjuju svakodnevno da bi se postigao potpuni efekat, jer na taj način pomažu da ne dođe do ukleštenja nerava koji se nalaze u donjem delu leđa.

Vežbe se rade 15 do 20 minuta.

* * * * * * *

Lumbalni deo

Lezite na leđa sa opruženim nogama i opruženim rukama u ravni sa ramenima. Iz tog položaja prebacite nogu preko druge noge i prebačenu nogu savijte u kolenu. Zadržite se tako 20 sekundi, pa ponovite isto prebacivanjem druge noge. Celu vežbu možete da ponovite više puta.

* * * * * * *

Mišići nogu

Lezite na leđa, podignite jednu nogu i rukama je obuhvatite ispod kolena. Dok je druga noga savijena u kolenu i oslonjena na podlogu podignutu nogu rukama držite 30 sekundi privlačeći je ka trupu. Ponovite isto drugom nogom.

* * * * * * *

Mišići zadnjice

Lezite na leđa sa nogama savijenim u kolenima. Skočni zglob jedne noge oslonite na koleno druge. Podignite nogu na koju je druga noga oslonjena "gurajući" oslonjenu ka trupu i zadržite taj položaj 30 sekundi. Zamenite noge i ponovite isto.

* * * * * * *

Leđa

Iz stojećeg stava oslonite ruke na sto i istežite leđa u trajanju od 30 sekundi. Ispravite se, podignite ruku preko glave i savijajte trup ka ruci koja je opružena. Ponovite savijanje trupa i u drugu stranu.

* * * * * * *

Kukovi

Iz stojećeg stava iskoračite, pa se spustite u čučanj. Ruke oslonite na koleno noge kojom ste iskoračili radi stabilnosti i zadržite položaj 30 sekundi. Ponovite isto iskoračujući drugom nogom.

* * * * * * *

Kolena na grudi

Lezite na leđa sa nogama savijenim u kolenima. Rukama obuhvatite koleno jedne noge i privlačite ga što više na grudi u trajanju od 20 sekundi. Ponovite isto drugom nogom. Celu vežbu ponovite dva puta.

* * * * * * *

Butine

Lezite na bok sa nogama savijenim u kolenima i ruku postavite ispod glave. Drugom rukom obuhvatite potkolenicu noge i privucite je ka leđima. Zadržite taj položaj 30 sekundi, pa lezite na drugi bok i ponovite isto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade