POSNA TRPEZA SMANJUJE PULS I PRITISAK: Jelovnik bez namirnica životinjskog porekla ima velike prednosti za zdravlje
ZA one koji su se odlučili da Božić dočekaju posteći, ovakav kratkoročni režim ishrane može da donese odlične zdravstvene benefite.
Kao prvo, hrana koja se konzumira tokom posta najsličnija je vegetarijanskoj i mediteranskoj ishrani. Voće, povrće, žitarice i namirnice ribljeg porekla bogate su antioksidansima koji pomažu telu da odstrani sve što je štetno. Osim toga, tokom posta uglavnom se jede hrana koja je lakša za probavu.
Kada se posti, telo nema uobičajeni pristup glukozi, što tera ćelije da pribegavaju drugim sredstvima i materijalima za proizvodnju energije. Kao rezultat, telo započinje glukoneogenezu, prirodni proces proizvodnje sopstvenog šećera. Jetra pomaže pretvaranjem nekarbohidratnih materijala poput laktata, amino -kiselina i masti u energiju glukoze.
Budući da naša tela čuvaju energiju tokom posta, naš bazalni metabolizam (količina energije koju naša tela sagorevaju tokom odmora) postaje efikasniji, a samim tim se smanjuje puls i krvni pritisak.
Post izaziva blagi stres u organizmu, ali zahvaljujući njemu ćelije se prilagođavaju povećavajući svoju sposobnost da opstanu. Drugim rečima, organizam postaje jači i otporniji.
Evo primer posnog jelovnika:
PONEDELjAK
doručak: kifla sa pečenom paprikom u rerni, svež luk, peršun i origano
večera: salata od kuvanog kukuruza, svežeg luka, paradajza, paprike i začina
UTORAK
ručak: beli pasulj na vodi (potrebni sastojci su beli pasulj, crni luk, šargarepa, suva paprika, brašno, aleva paprika i so)
večera: sardina
SREDA
ručak: čorba od praziluka i posni rižoto sa komadićima soje
večera: musli od ovsenih pahuljica sa voćem i sokom
ČETVRTAK
ručak: paradajz čorba sa posnom testeninom; boranija, ali bez uljane zaprške i pastrmka
večera: domaći džem ili med premazati na krišku hleba i kao prilog uz to popiti čaj
PETAK
ručak: bukovača na vodi i hleb
večera: sendvič sa paprikom pečenom u rerni i sitno iseckanim crnim lukom, peršunom i rendanom šargarepom
SUBOTA
ručak: špageti sa tunjevinom i povrćem
večera: pašteta od povrća i hleb (za paštetu su vam potrebni krompir, šargarepa, paštrnak, crni luk, senf, beli luk, voda, so i začini po ukusu)
NEDELjA
ručak: grašak bez uljane zaprške, zgusnut brašnom i riba po izboru
večera: gpljeskavice od ovsenih pahuljica začinjene po ukusu
Preporučujemo
ZDRAV JUTARNjI RITUAL: Pomorandža nakon dužeg sna daje vitam c i poboljšava imunitet
05. 12. 2021. u 11:11
SVE VREME STE ŽIVELI U ZABLUDI: Sok od pomorandže sadrži šećera koliko i tri krofne
03. 12. 2021. u 16:16
PASULj ČUVAR SRCA: Evo kako da pripremite čaj koji poboljšava varenje
02. 12. 2021. u 11:11
BESPLATAN PADEL NA ČUBURCU! FONDACIJA MOZZART OTVARA JOŠ JEDAN TEREN U ČUVENOM PARKU
ČUBURSKI park od ponedeljka će biti bogatiji za još jedan sportsko-rekreativni sadržaj – padel teren!
11. 05. 2024. u 16:00
8, 11 ili 12 dana avionom na AFRIČKOM MEDITERANU već od 380 €. Otkrijte!
MESTO gde pustinjski pejzaži oživljavaju avanturistički duh, a Sredozemno more poziva na potpuno opuštanje.
13. 05. 2024. u 11:46
AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNjIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!
Spremite se za putovanje kroz tamni podzemni svet za koji do sada niste znali.
09. 05. 2024. u 11:33
Komentari (0)