UKUSNA I ZDRAVA: Kad zima stegne krvne sudove, banana ih relaksira

V. N.

04. 12. 2021. u 12:12

BANANA se svrstava u omiljene namirnice jer je veoma ukusna, ali je mnogo važnije to što je podjednako i zdrava.

УКУСНА И ЗДРАВА: Кад зима стегне крвне судове, банана их релаксира

FOTO: Depositphotos

Ovo jedinstveno voće obiluje kalijumom, a sadrži malo soli, što je idealna razmera u borbi protiv visokog krvnog pritiska. Čak je i Američka agencija za hranu i lekove potvrdila da ovi plodovi mogu biti korišćeni za proizvodnju lekova i drugih sredstava u borbi protiv moždanog udara i povišenog krvnog pritiska.

Prema istraživanju sprovedenom na ljudima koji pate od depresije, mnogi su se osećali bolje nakon jedenja banane. Razlog je sastojak triptofan, vrsta belančevine koju telo pretvara u serotonin - hormon sreće, koji opušta, poboljšava raspoloženje i čini nas srećnijima.

Velike količine gvožđa u bananama omogućavaju i stimulišu proizvodnju hemoglobina te na taj način smanjuju šanse obolevanja od anemije, ali i pomažu u izlečenju.

Dve stotine učenika jedne škole u Engleskoj su čitavu godinu, s ciljem da lakše završe ispite, jeli banane za doručak, užinu i ručak. Pokazalo se da je ovo dovelo do toga da učenici bolje i lakše uče jer su pažljiviji zahvaljujući kalijumu iz banana.

Bogate vlaknima, banane pomažu u normalnom radu creva bez upotrebe laksativa, a jedan su od najbržih načina umanjivanja mamurluka.

Banana kao užina pomaže u održavanju idealnog nivoa šećera u krvi, čime direktno umanjuje šanse za jutarnje mučnine. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOLIM VAS, POMOZITE MI! Umro 15-mesečni sin legendarnog sportiste - on ne može da dođe sebi od bola