KADA SE PROPISUJU STATINI: Doktorka Vesna Mijailović pojašnjava šta mogu da izazovu poremećaji holesterola

I. K.

18. 11. 2021. u 16:12

POVIŠENE vrednosti holesterola ne znače nužno da će lekar da vam propiše lekove iz grupe statina. Odluku o njihovom uvođenju, kako za "Doktor u kući" objašnjava dr Vesna Mijailović, endokrinolog, doneće ukoliko uz poremećene masnoće u krvi kod pacijenta postoji i rizik za moždani i srčani udar.

КАДА СЕ ПРОПИСУЈУ СТАТИНИ: Докторка Весна Мијаиловић појашњава шта могу да изазову поремећаји холестерола

Foto Shutterstock

Praktično govoreći, ako ste starijeg životnog doba, hipertenzičar, gojazni, pušač ste, imate narušene vrednosti šećera u krvi, obolele krvne sudove, a i vaši roditelji su imali neko kardio i cerebrovaskularno oboljenje, znači da će vam, kada laboratorijski nalazi pokažu povećan holesterol, biti neophodne tablete.

- Utvrđivanje lipidnog profila podrazumeva merenje ukupnog holesterola, HDL ili "dobrog holesterola" i LDL ili "lošeg holesterola" i triglicerida - kaže dr Mijailović.

Rizik da krvni sudovi postanu suženi usled nakupljenih masnoća je znatno veći ukoliko su uz vrednosti holesterola narušene i vrednosti triglicerida.

- Udružena pojava poremećaja nivoa holesterola i triglicerida predstavlja kombinovanu hiperlipidemiju i zato postoji visok aterogeni rizik - kaže naša sagovornica.

Poželjne vrednosti ukupnog holesterola su 5.2, triglicerida 1.7 kao i što viši HDL i što niži LDL.

- U tumačenju lipidnog profila osim pojedinačnih vrednosti bitan je i međusobni odnos ukupnog i lošeg kao i dobrog i lošeg holesterola ispoljen kroz faktror rizika i indeks arterioskleroze - kaže dr Mijailović.

- Važno je pomenuti i apolipoproteine - Apo B, čiji broj ukazuje na broj LDL čestica i kardiovaskularni rizik kao i Apo A1, glavni apolipoprotein u HDL česticama koji smanjuje kardiovaskularni rizik.

Pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost u velikoj meri utiču na vrednosti navedenih čestica, ali postoje i čestice koje su genetski određene i na koje ne možemo da utičemo kao što je lipoprotein - a.

- Osim što poremećaji holesterola mogu da budu genetski uslovljeni, oni mogu da se jave i usled nepravilne ishrane, sedelačkog načina života, ali i uslovljeni hipotireozom, gojaznošću, dijabetes mellitusom, sindromom policističnih jajnika - kaže dr Mijailović.

- Shodno tome, lipidni poremećaj može da se ispolji u svim životnim dobima.

Dugogodišnje prisustvo povišenih vrednosti holesterola dovodi do akumulacije masnoća duž zidova krvnih sudova uzrokujući ubrzanu arteriosklerozu i povećava rizik za razvoj kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih komplikacija.

- Kada se pacijentu propišu statini on mora redovno da se prati i ne postoji generalizovan pristup lečenju - kaže naša sagovornica.

- Cilj kontrolnih pregleda osim praćenja lipidnog profila u cilju bezbedne primene statina je i praćenje nivoa šećera u krvi, parametara jetrine funkcije, mišićnih enzima.

Prva mera

DOKTORKA Mijailović kaže da su statini veoma efikasni lekovi u redukciji nivoa holesterola, ali prva mera u lečenju povišenih vrednosti holesterola jeste promena načina života, korekcija ishrane i stepena fizičke aktivnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna