SEKS ŠTIT OD DEMENCIJE: Redovni intimni odnosi u srednjim godinama sprečavaju gubitak pamćenja?

V. N.

21. 09. 2021. u 14:00

SEKSUALNO aktivne osobe starije od 50 godina imaju bolje pamćenje, tvrdi jedno istraživanje. Naime, prema nedavnoj studiji objavljenoj u Archives of Sexual Behavior, uključivanje redovne seksualne aktivnosti u srednjim godinama takođe bi moglo da bude povezano s poboljšanim pamćenjem i sa smanjivanjem rizika od demencije, prenosi Independent.

СЕКС ШТИТ ОД ДЕМЕНЦИЈЕ: Редовни интимни односи у средњим годинама спречавају губитак памћења?

Foto: Depositphotos

Mark Alen, predavač na psihološkoj školi na Univerzitetu Volongong u Australiji, sproveo je istraživanje na 6.016 osoba, od kojih su sve bile starije od 50 godina. Podaci koji su prikupljeni 2012. i 2014. ispitali su 2.672 muškarca i 3.344 žene o brojnim aspektima njihovog života, uključujući zdravlje, ishranu i seksualnu aktivnost. Učesnici su takođe obavili epizodni test pamćenja 2012. i 2014. godine.

Psihoilog Alen došao je do zaključka da iako su svi odrasli ljudi pokazivali znakove gubitka pamćenja, oni u više seksualnim i intimnim odnosima bolje su se pokazali na testovima pamćenja.

Ovo pokazuje da bi kratkoročno učestali seks mogao da ima pozitivan učinak na zadržavanje memorije. Međutim, ideja da povećana seksualna aktivnost može dugoročno usporiti pad pamćenja nije bila osnovana.

Studija koju je sproveo tim sa Univerziteta Mek Gil u Kanadi 2016. godine tvrdila je da žene koje imaju više seksa imaju bolje sećanje. Istraživači su tada otkrili korelaciju između rasta hipokampusa, područja mozga koje kontroliše emocije, pamćenja i nervnog sistema i pola. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)