VAŽAN DETALJAN PREGLED: Doktorka Tatjana Radosavljević otkriva zašto je neophodan rendgenski snimak pre operacije pod anestezijom

V. N.

08. 09. 2021. u 10:00

PRE svakoh hiruškoh zahvata ili neke teže operacije, veoma je bitno da se izvrši što detaljniji pregled i na taj način otrkiju mogući uzroci komplikacija. Doktorka Tatjana Radosavljević pulmolog, otrkiva zašto je neophodno uraditi rendgensko snimanje pluća pre svake operacije pod anestezijom?

ВАЖАН ДЕТАЉАН ПРЕГЛЕД: Докторка Татјана Радосављевић открива зашто је неопходан рендгенски снимак пре операције под анестезијом

Foto: Predrag Mitić

 - Rendgen pluća je neophodan u pripremi pacijenata za operaciju, jer promene koje se ovim putem mogu otkriti mogu da budu kontraindikacija za opštu anesteziju. Prisustvo vazduha u plućnoj maramici je jedna od kontraindikacija, kao i postojanje tzv. emfizemskih bula, precizirala je doktorka Radosavljević. 

Ona dodaje da na rendgenu pluća može da se vidi i srce, njegova veličina ili neka druga abnormalnost. Kod intervencija u onkološkoj hirurgiji, postojanje metastaza na plućima isključuje hihrurgiju kao prvi metod lečenja.

Takođe, prisustvo promena koje ukazuju na tuberkulozu pluća, takođe je razlog da se, ukoliko je moguće intervencija odloži do izlečenja, budući se radi o zaraznoj bolesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri