ZBOG JUTARNJEG ISKAŠLJAVANJA NA SKENER PLUĆA: Najkritičnije za pušače, ali nemaju svi ovaj simptom

I.K.

02. 09. 2021. u 17:00

JUTARNjE iskašljavanje sekreta karakteristično je za pušače, međutim ovaj simptom neretko je i pratilac jednog broja bolesti respiratornih organa.

ЗБОГ ЈУТАРЊЕГ ИСКАШЉАВАЊА НА СКЕНЕР ПЛУЋА: Најкритичније за пушаче, али немају сви овај симптом

FOTO: Depositphotos

Doktorka Tatjana Radosavljević, pulmolog, kaže da je jedan od najčešćih uzroka jutarnjeg iskašljavanja sinobronhijalni sindrom:

- Sekret iz nosa i sinusa koji se sliva niz zadnji zid ždrela u toku noći može da izazove jutarnji kašalj pri promeni položaja iz ležećeg u sedeći. Ovo stanje trebalo bi da ispita i specijalista ORL i pulmolog da bi se propisala adekvatna terapija.

Obilno jutarnje iskašljavanje može da se javi i u slučaju postojanja bronhiektazija.

- Reč je o proširenju bronhija u kojima se obimno nakuplja sekret koji može da sadrži tragove krvi, gnoj i sluz - kaže dr Radosavljević. - Bronhiektazije mogu da se jave u oba plućna krila ili u samo jednom. One mogu da budu i urođene i tada se javljaju u oba plućna krila, ili stečena, koje nastaju u toku zarastanja većih žarišta infekcije u plućima, zbog toga što ožiljci deformišu bronh da se izboči. Ove promene na plućima mogu da se vide na skeneru. Ako su jednostrane moguće je grudnohirurško lečenje, sa odstranjivanjem dela pluća. Ukoliko to nije slučaj, onda lečenje obuhvata prevenciju infekcije i sprečavanje krvarenja.

Kada je o jutarnjem iskašljavanju reč, dr Radosavljević kaže da je ono ubedljivo najčešće među pušačima, ali naglašava da nemaju svi konzumenti cigareta ovaj simptom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RADIMO ZAJEDNO U VOJSCI KOJA SE ZOVE ODBRANA ORGANIZMA: Infekcije kod imunosuprimiranih osoba - prepoznavanje, dijagnostika i lečenje