NISU SVI LEKOVI PROTIV BOLOVA OPASNI PO BUBREGE: Doktor Slobodan Janković o kontrolisanom korišćenju terapije

V. N.

24. 08. 2021. u 15:00

VELIKA dilema među pacijentima koji imaju problema sa bubrezima jetse to da li lekovi koji umanjuju bolove mogu da budu opasni po dalji razvitak bolesti. Međutim, samo određena grupa lekova može da dovede do posledica, ne i svi ostali, objašnja profesor doktor, Slobodan Janković.

НИСУ СВИ ЛЕКОВИ ПРОТИВ БОЛОВА ОПАСНИ ПО БУБРЕГЕ: Доктор Слободан Јанковић о контролисаном коришћењу терапије

Foto: Z.Jovanović

 - Nisu svi lekovi protiv bolova potencijalno opasni po bubrege, već grupa koja se zove "nesteroidni antiinflamatorni lekovi", i u koju spadaju između ostalih "diklofenak", "metamizol", "ibuprofen", ketorolak, acetilsalicilna kiselina, piroksikam, itd. Ova grupa analgetika je potencijalno opasna po bubrege samo ako se koristi dugo vremena bez prestanka, na primer tri nedelje ili duže. Tada preko blokade stvaranja izvesnih medijatora u bubregu otežava proticanje krvi, što ima za posledicu postepeno propadanje tkiva bubrega, objašnjava doktor.

Takođe, ističe da dugotrajnu primenu ovih lekova treba izbegavati kad god je to moguće, ili ih zameniti sa paracetamolom ili analgeticima iz grupe opioida. Ako je njihova dugotrajna primena ipak neophodna, onda treba voditi računa da se unosi dovoljno tečnosti kako bi se održalo redovno mokrenje, i treba izbegavati istovremenu primenu drugih lekova koji deluju toksično na bubrege.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!