VEZA MAJKE I DETETA:Kako stres u trudnoći utiče na novorođenče?

S. K.

21. 08. 2021. u 14:00

STRES koji majka doživljava u toku trudnoće može da oblikuje mozak novorođenčadi. Nivo stresa se meri hormonom koji je povezan sa anksioznošću – povezan je i sa promenama u delovima mozga kao i u kasnijem emocionalnom razvoju deteta.

ВЕЗА МАЈКЕ И ДЕТЕТА:Како стрес у трудноћи утиче на новорођенче?

Foto: Depositphotos

U novoj studiji naučnici su koristili objektivnu meru – nivo hormona kortizola, kod mjake. Kortizol igra ulogu u rastu fetusa i pokazuje rekaciju tela na stres.

Istraživački tim koji je vodio Univerzitet u Edinburgu pokazao je da su nivoi kortizola povezani sa razvojem dela mozga kod beba, koji je uključen u emocionalni i socijalni razvoj u detinjstvu. Utvrđeno je da veći nivo kortizola kod majke utiče na moždane veze kod bebe. Lekari kažu da ovo može da objasni zašto deca čije su majke imala visok nivo stresa tokom trudnoće imaju veću verovatnoću da razviju emocionalne probleme u kasnijem životu. Stručnjaci savetuju da bi trudnice trebalo da potraže pomoć od svoje babice ili konsultanta, ukoliko osećaju veći stres ili mentalne probleme u toku drugog stanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri