SPREJ PRE ULASKA U VODU: Nakon plivanja treba koristiti isti preparat kako bi se sprečili problemi sa ušima

I. Kovačić

10. 08. 2021. u 12:00

KO je sklon upalama uva, u vreme sezone kupanja i plivanja, pre ulaska u vodu trebalo bi da uprska neki od sprejeva za toaletu na bazi borne kiseline, pantenola, acetatne kiseline ili izopropil alkohola.

СПРЕЈ ПРЕ УЛАСКА У ВОДУ: Након пливања треба користити исти препарат како би се спречили проблеми са ушима

Foto: Depositphotos

Doktorka Svetlana Valjarević, specijalista ORL Kliničko-bolničkog centra "Zemun" kaže da ovi sprejevi deluju zaštitno na kožu uva, a nepovoljno na mikroorganizme iz vode i tako sprečavaju razvoj upale:

 - Nakon plivanja bi takođe trebalo primeniti isti preparat, jer će da ukloni zaostalu vodu iz spoljašnjeg slušnog hodnika.

Kada je reč o kupanju i tuširanju, u smislu obavljanja lične higijene, naša sagovornica kaže de je ulazak vode i sapunice u uvo ne samo neškodljivo, nego i poželjno, da bi se naslage ušne masti redovno uklanjale i da ne bi dolazilo do stvaranja sasušenih cerumenskih čepova.

 - Voda u toku tuširanja, osim ako ne postoji perforacija bubne opne, ni na koji način ne može da dovede do problema sa ušima - kaže dr Valjarević. - Ali, što se tiče kupanja u toku leta u stajaćim ili tekućim vodama, postoji mogućnost da voda koja u sebi ima određeni broj mikroorganizama uzrokuje upalu spoljašnjeg slušnog hodnika.

Upala spoljašnjeg slušnog hodnika je izrazito bolna. Nije isključena ni pojava svraba. Usled upale, koža slušnog hodnika se zacrveni i otekne, što dovodi do zatvaranja kanala kojim zvuk putuje do srednjeg uva, pa se zbog toga javlja i slabiji sluh, a nije isključena ni pojava iscetka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave