OBAVEZNA PROVERA PLUĆA NAKON PRELEŽANE KORONE: Srednja ili teška infekcija izaziva brojne komplikacije

I.K.

26. 07. 2021. u 16:06

SVAKOG utorka na Klinici za pulmologiju Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije, u postkovid ambulanti svi koji su preležali infekciju koronom, a još imaju tegobe sa disanjem mogu da obave detaljan pregled. Profesor dr Violeta Vučinić, direktorka Klinike za pulmologiju, za "Doktor u kući", kaže da je ova ambulanta formirana upravo zbog komplikacija koje kovid-infekcija može da izazove i da bi se utvrdilo koliko su one trajne.

ОБАВЕЗНА ПРОВЕРА ПЛУЋА НАКОН ПРЕЛЕЖАНЕ КОРОНЕ: Средња или тешка инфекција изазива бројне компликације

Foto: Depositphotos

 - Ovde detaljno pacijentu mogu da se urade analize, proveri disajna funkcija, radiografski nalaz - kaže profesorka Vučinić.

Prema njenim rečima, pacijentima koji su imali srednje tešku ili tešku formu kovida, u takozvanom postkovid periodu mogu da se dese brojne komplikacije.

 - Plućna tromboembolija je jedna od njih - kaže naša sagovornica. - Vrlo često ovaj problem je i teško utvrditi jer se pacijenti žale na vrlo diskretne tegobe. Najčešće pominju osećaj zamora, ili prolongirani kašalj, što su u suštini sve vrlo nespecifični simptomi da bi se posumnjalo na plućnu tromboemboliju. Tek uz detaljnije laboratorijske analize i plućnu angiografiju otkrivane su im ove ozbiljne patološke promene.

Sledeći mogući nalaz na "postkovid" plućima jesu fibrozne promene, koje se dešavaju čak i kod prethodno potpuno zdravih ljudi, nepušača, koji pre nego što su dobili kovid, nisu imali nikakve plućne tegobe niti oboljenja.

Najpouzdraniji nalaz

PLUĆNA angiografija je jedan od ključnih dijagnostičkih metoda za proveru stanja pluća. To je pregled krvnih sudova pluća na skeneru uz korišćenje kontrasta. Pregled u proseku traje od pet do 10 minuta, a sa celokupnom pripremom oko sat vremena. Tek na osnovu ovog nalaza lekar može da bude siguran da li u krvotoku disajnih puteva postoji tromb.

 - Fibrozne promene na plućima mogu da zaostanu veoma dugo i da budu vrlo obimne, čak do te mere da kompromituju normalnu plućnu ventilaciju kao i nivo razmene gasova, odnosno da dovedu do pada kiseonika u krvi - napominje profesorka Vučinić. - Poznati su mi slučajevi pacijenata koji su morali da koriste oksigenu terapiju zbog obimnih postkovid fibroza u plućima. Pojedini inostrani doktori su čak koristili u slučajevima svojih bolesnika sa postkovid promenama i oralne antifibrotike. Međutim, ovo su samo sporadični podaci, a zvanični stav u terapiji postkovid fibrozirajućih promena u plućima još uvek ne postoji. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili