PROFESOR SLOBODAN JANKOVIĆ daje odgovor na pitanje koje mnoge muči pred operaciju: Treba li pauzirati sa lekovima protiv zgrušavanja krvi?

V.N.

23. 07. 2021. u 15:53

PRE nego što se smeste u bolnicu radi zakazane operacije, i prođu sve neophodne pripreme, mnogi pacijenti su u nedoumici da li bi tebalo da nastave da uzimaju svoju redovnu antikoagulativnu terapiju.

ПРОФЕСОР СЛОБОДАН ЈАНКОВИЋ даје одговор на питање које многе мучи пред операцију: Треба ли паузирати са лековима против згрушавања крви?

Foto: Depositphotos

Evo šta o tome kaže Slobodan Janković, klinički farmakolog, profesor na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu:

- Zavisi koji antikoagulantni lek se koristi ("varfarin", "acenokumarol", "dabigatran" ili "rivaroksaban"), da li je funkcija bubrega pacijenta normalna ili ne, i koliki je rizik od krvarenja kod hirurške intervencije. Ako je manja hirurška intervencija, a pacijent uzima "varfarin" ili "acenokumarol", terapija se ne mora prekidati ako je INR manji od 2,5. Ako je rizik od krvarenja veliki, onda acenokumarol ili "varfarin" treba prekinuti tri dana pre operacije. Ako pacijent uzima "dabigatran", a izlaže se manjoj hirurškoj intervenciji, primenu tog leka treba prekinuti 24 sata pre operacije. Kod većih operacija, sa rizikom od velikog krvarenja, primenu treba prekinuti dva do četiri dana pre operacije. Ako pacijent uzima "rivaroksaban", njegova primena se uvek prekida 24 sata pre operacije. Najzad, ako pacijent ima poremećenu funkciju bubrega, prekid primene mora biti raniji, jer se dva poslednja leka sporije izlučuju iz organizma u takvoj situaciji. Antikoagulantni lekovi se posle operacije uvode kada je hirurg da pacijent nigde ne krvari iz operativne rane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024