DOKTOR DRAGAN GUNJIĆ OTKLANJA NEDOUMICE: Da li svaka kila mora da se operiše?

V.N.

24. 07. 2021. u 15:54

ŽELUDAČNA kila ili hijats hernija može dugo da se "provlači" bez simptoma kao što su gorušica, učestalo podrigivanje, mučnina, ali ako dosta naraste i počne "da pritiska", ili se čak i uklješti, simptomi mogu biti dramatični.

ДОКТОР ДРАГАН ГУЊИЋ ОТКЛАЊА НЕДОУМИЦЕ: Да ли свака кила мора да се оперише?

Foto N. Skenderija

Zbog takve njene ćudi mnogi i ne znaju da imaju kilu ukoliko ne dođe do komplikacija, kada ona mora urgentno da se operiše. Kada se i kod kojih pacijenata pristupa hirurškom zahvatu kad razlog nije urgentne prirode objašnjava doktor dr Dragan Gunjić, hirurk u Prvoj hirurškoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra Srbije:

- Odluku o hirurškom lečenju hernije hijatusa jednjaka zajednički donose hirurg i pacijent. Samo prisustvo kile ne znači da takvo stanje mora i da se operiše. Najbitnije je kakve tegobe pacijent navodi i kako reaguje na lekove, promenu životnih i dijetetskih navika. Kod nekih pacijenata dolazi do potpune rezolucije tegoba na primenu lekova. Ova grupa pacijenata je u "najpovoljnijem" položaju jer ima dve terapijske opcije pred sobom - uzimanje lekova ili hirurgiju, za koje se može opredeliti u bilo kom trenutku. Kod njih je očekivani rezultat hirurškog lečenja najbolji. Druga grupa pacijenata ne reaguje na lekove ili ima minimalni odgovor. Kod njih je hirurško lečenje jedina terapijska opcija. Kod postavljanja indikacije za operaciju treba biti oprezan jer određeni broj pacijenata simptome gornje dispepsije pripisuje postojanju želudačne kile. Svakako, savet je da se nakon urađene dijagnostike (endoskopija, kontrastna radiografija, CT ili funkcionalno ispitivanje jednjaka) kroz razgovor sa hirurgom pacijent detaljno upozna sa preoperativnom pripremom, vrstom operacije i postoperativnim tokom koji je specifičan za ovu vrstu hirurgije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!