PROFESOR SLOBODAN JANKOVIĆ daje odgovor na pitanje koje mnoge muči pred operaciju: Treba li pauzirati sa lekovima protiv zgrušavanja krvi?

V.N.

23. 07. 2021. u 15:53

PRE nego što se smeste u bolnicu radi zakazane operacije, i prođu sve neophodne pripreme, mnogi pacijenti su u nedoumici da li bi tebalo da nastave da uzimaju svoju redovnu antikoagulativnu terapiju.

ПРОФЕСОР СЛОБОДАН ЈАНКОВИЋ даје одговор на питање које многе мучи пред операцију: Треба ли паузирати са лековима против згрушавања крви?

Foto: Depositphotos

Evo šta o tome kaže Slobodan Janković, klinički farmakolog, profesor na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu:

- Zavisi koji antikoagulantni lek se koristi ("varfarin", "acenokumarol", "dabigatran" ili "rivaroksaban"), da li je funkcija bubrega pacijenta normalna ili ne, i koliki je rizik od krvarenja kod hirurške intervencije. Ako je manja hirurška intervencija, a pacijent uzima "varfarin" ili "acenokumarol", terapija se ne mora prekidati ako je INR manji od 2,5. Ako je rizik od krvarenja veliki, onda acenokumarol ili "varfarin" treba prekinuti tri dana pre operacije. Ako pacijent uzima "dabigatran", a izlaže se manjoj hirurškoj intervenciji, primenu tog leka treba prekinuti 24 sata pre operacije. Kod većih operacija, sa rizikom od velikog krvarenja, primenu treba prekinuti dva do četiri dana pre operacije. Ako pacijent uzima "rivaroksaban", njegova primena se uvek prekida 24 sata pre operacije. Najzad, ako pacijent ima poremećenu funkciju bubrega, prekid primene mora biti raniji, jer se dva poslednja leka sporije izlučuju iz organizma u takvoj situaciji. Antikoagulantni lekovi se posle operacije uvode kada je hirurg da pacijent nigde ne krvari iz operativne rane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)