SPORIJA VOŽNJA U BLIZINI ŠKOLA: Marko Kovačević na konferenciji povodom UN nedelje bezbednosti na putevima

V. K.

19. 05. 2021. u 18:48

PREDSEDNIK Opštine Nikšić, Marko Kovačević, učestvovao je na Zym konferenciji, povodom Šeste Globalne UN nedelje bezbednosti na putevima, koja se obeležava od 17. do 23. maja ove godine.

СПОРИЈА ВОЖЊА У БЛИЗИНИ ШКОЛА: Марко Ковачевић на конференцији поводом УН недеље безбедности на путевима

Foto: Zum printksrin

Pored predstavnika Ujedinjenih nacija, konferenciji su prisustvovali gradonačelnici Beograda, Skoplja i zamenica gradonačelnika Tirane. Konferencija je bila posvećena stvaranju kvalitetnog pravnog okvira i donošenju odluka za ograničenje brzine do 30 km/č u urbanim sredinama, pre svega u blizini škola, ističe se u sapšđtenju. 

Ovom prilikom, predsednik Kovačević je istakao potrebu da se i u Nikšiću uvede ovo ograničenje iz više razloga. Kao prvo, veliki broj osnovnih i srednjih škola u Nikšiću u užem gradskom jezgru izlazi na bulevare sa četiri trake, što znači da je tu frekfentniji i gušći saobraćaj, i to predstavlja opasnost po decu. Takođe, u ovim delovima grada neophodno je unaprediti svetlosnu signalizaciju.

Predsednik Kovačević je naglasio da je u samom centru grada zbog velikog broja značajnih institucija (Opštine, Suda, banaka, supermarketa, Gradske pijace) prevelika koncentracija vozila, a vrlo malo prostora za parkiranje i da ovom problemu treba pristupiti studiozno i naći adekvatna rješenja. 

Takođe,  učesnici u saobraćaju iz ulica Narodnih heroja, Novaka Ramova, Josipa Sladea, (koje izlaze na bulevar Vuka Mićunovića) imaju problem da se uključe u saobraćaj, tako da je i na ovoj lokaciji potrebno postaviti neophodnu saobraćajnu signalizaciju.   Zbog neadekvatne širine Ulice Vuka Karadžića, potrebno je pristupiti njenom proširenju, kako bi se obezbijedila što veća sigurnost u saobraćaju, kazao je predsednik Marko Kovačević i istakao da je jedan od ključnih problema u Opštini Nikšić nepostojanje biciklističke staze i adekvatne pešačke zone.

Na kraju, predsednik Opštine je zaključio da će se Opština Nikšić potruditi da implementira sve dobre prakse, ponudi nova rešenja, a svakako će se zalagati i za smanjenje brzine u rejonima škola i gusto naseljenih mesta na 30 km na čas kao i primenu Stokholmske deklaracije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave