TUŽIOCE NEMA KO DA NADZIRE: Rasprava o tužilačkim zakonima koje je pripremila vladajuća većina

V. K.

23. 04. 2021. u 18:05

NIKOGA dosad nisam čuo da ima bilo šta protiv promena u tužilaštvu. One su neophodne, ali da bismo do toga došli moramo da idemo kroz zakone. Na prošloj debati čulo se dosta konstruktivnih predloga ali je ostala dilema da u ovoj kompoziciji Tužilačkog saveta, jedno ili dva mesta se bira iz tela koje nije direktno vezano za Skupštinu. To je prihvatljivo, ocenio je potpredsednik Vlade Dritan Abazović u nastavku debate o tužilačkim zakonima.

ТУЖИОЦЕ НЕМА КО ДА НАДЗИРЕ: Расправа о тужилачким законима које је припремила владајућа већина

Foto Vlada CG

Dekan Fakulteta za evropske i državne studije prof. dr Đorđije Blažić rekao je da je reforma svih državnih institucija neophodna, a ne samo tužilaštva.

- Problemi su i normativni i institucionalni i u kadrovima. Imamo zakonodavni okvir, a mi imamo dva zakona koji regulišu isti organ - Specijalno državno tužilaštvo. Nemamo rešene elementarne statusne stvari, ja ne znam koji status ima Tužilački organ. Je li to organ upravljanja, savetodavni, nadzorni? Zato mi imamo TS u bestežinskom stanju - kazao je Blažić. - Problem je i struktura Tužilačkog saveta. Jesu li tužioci javni funkcioneri? Imamo ustavni konflikt jer su tužioci nosioci više javnih funkcija. Samo VDT ima tri javne funkcije! Ključni problem svih zakona je ko vrši nadzor. Otvara se pitanje da mi imamo tužilaštvo koje samo po sebi kontroliše. Mnogo toga je pred vama gospoda, neka nam je Bog u pomoć.

Rukovodilac Nacionalnog saveta za borbu protiv korupcije Vanja Ćalović Marković rekla je da nema dilemu da tužiocu moraju da odu, ali da je važnije je da ovaj proces bude legitiman nego da bude brz. Ona je rekla da je najveći problem u tužilaštvu što nema odgovornosti i što niko nije razmatrao konflikt interesa u pravosuđu, čiji predstavnici zapošljavaju cele svoje porodice. Bitno je da se ovakve odluke ne donose iza zatvorenih vrata.

DA SE UREDI SISTEM

PREDSEDNIK Udruženja pravnika Branislav Radulović naveo je da je zajednička potreba društva da se uredi sistem.

- Nacrtom, suprotno preporukama Venecijanske komisije, predviđen je reizbor svih članova Tužilačkog saveta. Velika je greška da u nameri da ostvarite neki cilj ostvarite veliku štetu za sistem i državu u celosti - rekao je Radulović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati