HOĆE LI CRNA GORA DA IZGUBI OBALU, KAO GRČKA PIREJ? Dug Kinezima milijarda evra, Krivokapić od EK traži povoljno refinansiranje

V. K.

17. 04. 2021. u 09:40 >> 09:42

ZDRAVKO Krivokapić, predsednik Vlade Crne Gore, uputio je pismo Evropskoj komisiji povodom duga prema Kini, na ime najteže deonice auto-puta kroz Crnu Goru, od Smokovca do Mateševa (42 km).

ХОЋЕ ЛИ ЦРНА ГОРА ДА ИЗГУБИ ОБАЛУ, КАО ГРЧКА ПИРЕЈ? Дуг Кинезима милијарда евра, Кривокапић од ЕК тражи повољно рефинансирање

Foto: Ambasada Kine

"Depeša" je stigla u Brisel, potvrdila je portparolka Ana Pisonero Hernandez, poručujući da moguću podršku neće prejudicirati javnim komentarisanjem opcija ili spekulacija.

Zvanična Podgorica traži podršku evropskih institucija u procesu diversifikacije kineskog duga i završetka ostatka auto-puta od Bara do Boljara, granice sa Srbijom. U petak se, doduše, nezvanično u Podgorici čulo da bi do kraja ovog meseca trebalo da stigne odgovor Evropske komisije na premijerovo pismo.

Ako se ne nađe rešenje za otplatu duga, koji u ovom trenutku iznosi gotovo milijardu dolara, nastao zbog izgradnje deonice auto-puta, Crna Gora bi se prema Kini mogla naći u istoj situaciji kao što se pre nekoliko godina našla Grčka, kada je Peking preuzeo luku Pirej. Crnu Goru od 42 kilometra od Smokovca do Mateševa će po prvom ugovoru koštati 809 miliona dolara, pride najmanje 90 miliona zbog pristupnih puteva, elektro i vodovodnih mreža uz saobraćajnicu i tako sve na korak do enormne cifre sa devet nula.

Ministar finansija i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore Milojko Spajić spušta "loptu na zemlju".

AMBASADOR NA GRADILIŠTU

U JEKU priče da bi zvanični Peking zbog duga mogao da preuzme deo teritorije Crne Gore, pre svega crnogorsku obalu, pa čak i Luku Bar, Ulcinj, Budvu, Herceg Novi, ambasador Kine Liu Đin je obišao gradilšte na najtežoj deonici auto-puta.

- Ovo je put kinesko-crnogorskog prijateljstva. Postoji poznata kineska izreka - "Ko želi da se obogati, prvo treba da izgradi puteve" - kazao je Đin.

- Crna Gora nije tražila da neko otplati dugove države, već samo potencijalno refinansiranje sa povoljnim uslovima. Trenutno nema potrebe za dodatnim zaduživanjem, jer je Crna Gora na putu potpunog finansijskog ozdravljenja - izjavio je Spajić. - Crna Gora trenutno pregovara sa evropskim partnerima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

pc

17.04.2021. 10:21

Grčka nije izgubila Pirej, već je luka u većinskom vlasništvu kineskih kompanija. Od kada su kineske kompanije većinski vlasnici luke u Pireju porastao je i promet robe kroz tu luku. Prošle godine je potpisam memorandum o razumevanju između šangajske i pirejske luke o transportu kontejnera. To treba da još poveća protok robe kroz Pirej. Onda, odmah da razjasnimo i ostale stvari sa Grcima. Grk je Grk i nikome ništa nikad neće prodati a da iz toga ne izvuče maksimalnu korist. To što kažu, dužan ko Grčka nema nikakvog osnova jer Grci samo da dignu gals odmah će dug biti na nuli. To se i pokazalo prošli put kada su rekli da im neće pomoći pa su na kraju otpisali dug od 150 milijardi i dali im još 120 milijardi dolara. Još jedna razlika izmedju nas i Grka, kada su ih okupirale Osmanlije, deosta Grka je "prešlo u Islam" i kada su Osmanlije napokon poražene, svi su se vratili u Pravoslavlje i rekli mi nismo Turci, mi smo Grci. Povucite paralelu između Grka i Srba.

Dragan R

17.04.2021. 13:07

Не разумем која је разлика да ли милијарду дугују Кини или ЕУ? Ако не могу да врате дуг Кинези ће да им узм,у неку имовину, вероватно део морске обале, можда луку Бар? А ЕУ? Еу је златна па ће, ако не могу да врате дуг, да га отпише и да им поклони милијарду евра?

CgSrbin

17.04.2021. 15:27

@Dragan R - Ja sam iz cg radije bih kini da dugujemo nego da budemo robovi eu i usa. Evo ne moze srbin bit u vladu jer to eune dozvoljava