OČEKUJE SE PRETRES I U ŠKALJARIMA: Veštače se oduzeti predmeti i umetnine posle akcije pripadnika policije u kotorskom naselju Kavač

E. H.

29. 03. 2021. u 21:53

PRIPADNICI Sektora za borbu protiv kriminala MUP Crne Gore više sati su u nedelju pretresali stanove i kuće navodnih vođa i pripadnika "kavačkog klana" u ovom istoimenom naselju u Kotoru.

OЧЕКУЈЕ СЕ ПРЕТРЕС И У ШКАЉАРИМА: Вештаче се одузети предмети и уметнине после акције припадника полиције у которском насељу Кавач

Foto Lupa.co.me

Među prvima su se na udaru našli domovi Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana, a potom i Igora Božovića i ostalih. Prva dvojica, prema nezvaničnim saznanjima, prisustvovala su pretresima svojih kuća, dok je Božović, navodno, odavno izvan crnogorskih granica.

Potpredsednik crnogorske vlade i koordinator službi bezbednosti Dritan Abazović pohvalio je ovu akciju policije, poručivši da u Crnoj Gori više neće biti mesta za mafiju i dodao:

- Već predugo je ovo bila sigurna luka kriminalaca. Vlada će građanima vratiti mir koji godinama nisu imali zbog mafije, nego su strepili da ih, dok šetaju i uživaju sa porodicom i prijateljima, slučajno ne pogodi metak, ili zadesi neka eksplozija.

Prema operativnim saznanjima tamošnje policije, pripadnici ovog klana u rodnom Kavču, u jednoj zgradi, imaju stanove, koji su u nedelju detaljno pretresani. Istražitelji su pokušavali da dođu do materijalnih tragova i dokaza (poput oružja i droge, ali i kriptovanih telefona), zbog kojih bi pripadnici ovog klana mogli da se nađu iza rešetaka. U ovom trenutku i Zvicer i Kašćelan su na slobodi.

Crnogorski mediji nezvanično saznaju da je oduzeto više predmeta, čije je veštačenje i provera u toku, a među njima su i vredna umetnička dela. Crnogorska policija se nije zvanično oglasila povodom ove akcije, tako da se samo nagađa da li su uzete izjave od Zvicera i Kašćelana. Zvanično je samo rečeno da su pripadnici Sektora za borbu protiv kriminala na području Kotora preduzimali aktivnosti prema članovima organizovane kriminalne grupe.

Narednih dana, navodno, sličan upad učekuje se i u drugom kotorskom naselju - Škaljari. Tamo su kuće i stanovi navodnih vođa i pripadnika drugog, suprotstavljenog klana. Iz crnogorske policije su poručili da će nastaviti pojačane aktivnosti "usmerene prema kriminalnim grupama u cilju suzbijanja i sprečavanja organizovanog kriminala na teritoriji naše države".

Interesantno je da su u objektima koji su u nedelju pretresani, u januaru boravili vođe beogradske kriminalne grupe Veljko Belivuk i Marko Miljković, koje srpska policija i Tužilaštvo za organizovani kriminal sumnjiče za više ubistava. Oni su tada bili gosti Radoja Zvicera, koji slovi za njihovog šefa. Oni su se sa Zvicerom kretali Kotorom u blindiranim automobilima, a navodno, u isto vreme je sprečena i njihova likvidacija pripremljena na aerodromu u Tivtu.

Operativna saznanja bezbednosnih službi, međutim, ukazuju da je priča o pripremi egzekucije izmišljena, da su navodne pripreme za napad bile na nivou kafanskih razgovora i da su prave mete bili drugi pripadnici "kavačkog klana". Interesantno je i da se nekoliko ljudi bliskih "kavčanima" našlo iza rešetaka i da ih Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči da su planirali likvidaciju Milića Minje Šakovića, jednog od navodnih vođa suprotstavljenog "škaljarskog" kriminalnog klana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)