NISAM POVREDIO DRŽAVNI INTERES: Povodom sastanka sa izvesnim Stevanom Simijanovićem, Dritan Abazović saslušan u Odboru za bezbednost

S. ĐOKIĆ

19. 03. 2021. u 19:35

SKUPŠTINSKI Odbor za odbranu i bezbednost obavio je u petak kontrolno saslušanje Dritana Abazovića povodom sastanka sa izvesnim Stevanom Simijanovićem, koji je koristio lažni diplomatski pasoš SAD, a koji je pobegao iz Crne Gore nakon hapšenja u Nikšiću.

НИСАМ ПОВРЕДИО ДРЖАВНИ ИНТЕРЕС: Поводом састанка са извесним Стеваном Симијановићем, Дритан Абазовић саслушан у Одбору за безбедност

Dritan Abazović / Foto V. K.

Posle šestosatnog ispitivanja, Abazović je kazao da ostaje pri tvrdnji da je priča oko njegovog susreta sa Stevanom Simijanovićem preuveličana i da ničim nije povredio nacionalni interes Crne Gore. Smatra da je ta priča pokrenuta da se ostvari politički kontekst koji odgovara određenim političkim grupacijama.

Abazović je pojasnio da se sa Simijanovićem susreo jednom od stupanja na dužnost. Dan kasnije je proverio o kome se radi i više se, dodaje, nisu gledali. Abazović je rekao i da smatra da je Vukšić "napravio propust odavanjem tajnih podataka".

- Razgovaraću sa njim o tome - rekao je Abazović.

Predsednik Odbora za bezbednost i odbranu Milan Knežević kazao je da će krajem marta ili početkom aprila biti održano novo kontrolno saslušanje Dritana Abazovića i v. d. direktora Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) Dejana Vukšića u vezi sa mogućim kršenjem tajnosti podataka.

- Ne mogu da komentarišem ono što je uradio Vukšić. Sa njim sam se čuo i on mi je rekao da će povući određene dokumente. Kroz dodatno kontrolno saslušanje ćemo utvrditi odnos o radu Vukšića - rekao je Knežević.

Smatra da je to "slučajni incident koji nije imao nameru da ugrozi bezbednosni sektor".

Poslanik SD Ivan Brajović kazao je da već postoji značajan broj planiranih kontrolnih saslušanja.

- Za mene je Abazovićev iskaz bio manje uverljiv, a bilo je i onih kojima je bio više uverljiv - naveo je Brajović.

Poslanik SDP Raško Konjević pozvao je vršioca dužnosti ANB-a Dejana Vukšića da podnese ostavku jer je članovima Odbora za bezbednost dostavio set obaveštajnih informacija koje pripaduju državi članici NATO i koji se ne smeju ustupati poslanicima.

- Sumnjam da je to urađeno namerno. Osim što je ime i prezime svakog operativca otvoreno, otvorena su imena i operativaca članica NATO. Vukšić je znao da se radi o podacima druge države i zato izvodim zaključak da je to uradio sa nekom vrstom namere - dodao je Konjević, navodeći da potpredsednik Vlade zadužen za koordinaciju bezbednosnih službi, Dritan Abazović, nije želeo da se izjasni o tome šta će povodom ovog preduzeti.

Konjević je ovo saopštio nakon sednice na kojoj je saslušan Abazović.

- Radi se o ozbiljnom propustu i kršenju zakona koji će naneti nemerljivu štetu Crnoj Gori. Poruka prema Abazoviću i institucijama je da ovu priču dovedu do kraja. Abazović nam je rekao da se sa Simijanovićem sreo tri puta. Ozbiljno sam zabrinut za kredibiletet našeg bezbednosnog sektora.

VUKŠIĆ KRŠIO ZAKON

PREDSEDNIK Socijaldemokratske partije Raško Konjević izjavio je da je vršilac dužnost direktora ANB, Dejan Vukšić, kompromitovao rad Agencije, njen ugled i poverenje. On je pozvao premijera da se oglasi ovim povodom.

- Mislim da Vukšić zbog ovog treba da podnese ostavku, jer je ovo blamaža za naš bezbednosni sektor. Vukšić to nije uradio iz neznanja jer odlično zna šta zakon predviđa u tim slučajevima. Ovo nije greškica, ovo je kršenje zakona koje se u obaveštajnim službama smatra aktom neprijateljstva - zaključio je Konjević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja