CRNA GORA NOVA RUTA ZA ŠVERC MIGRANATA: "Posejdonom" hteli za Italiju, specijalno odeljenje istražuje detalje

B. DABIĆ

21. 12. 2020. u 11:00

DVOJICI krijumčara J. R. (49) i G. E. (59), obojica iz Turske, nakon što su saslušani u Specijalnom državnom tužilaštvu, određen je pritvor.

ЦРНА ГОРА НОВА РУТА ЗА ШВЕРЦ МИГРАНАТА: Посејдоном хтели за Италију, специјално одељење истражује детаље

Foto D. Dabić

Na teret im se stavlja organizovano krijumčarenje. Oni su uhapšeni u četvrtak ujutro dok su jedrenjakom pokušavali ilegalno da prevezu iz Crne Gore za Italiju 39 turskih državljana.

Migranti koje je crnogorska policija sprečila da ilegalno pređu iz Crne Gore u Italiju smešteni su u prihvatilište za strance u Spužu, a u toku je istraga koju sprovodi Specijalno policijsko odeljenje. U fokusu su pored ostalog kanali povezanosti i organizacije krijumčarenja, odnosi krijumčara i migranata, cene ilegalnog ulaska u Evropsku uniju.

ŠVERC Jedan od krijumčara, Foto D. Dabić

Oni će ostati u Crnoj Gori dok policija od svih ne uzme izjave, proveri navode i podatke. Inače njih 37, među kojima ima žena i maloletne dece, u Crnu Goru su ušli legalno, a dvojica ilegalno. U proceduri za dvojicu migranata utvrđuje se čiji su oni državljani. Međunarodna organizacija za migrante IOM pomaže crnogorskoj policiji.

UHVAĆENI U MEĐUNARODNIM VODAMA

POTERA je počela dok su bili u crnogorskim vodama, a završena u međunarodnim. U poteri su učestvovala dva plovila. Službenici Regionalnog centra granične policije Jug, stanice granične policije Bar i Uprave pomorske sigurnosti.

U policiji saznajemo, nakon što Specijalno policijsko odeljenje završi istražni deo, turskim državljanima biće dodeljeno rešenje o otkazu boravka u Crnoj Gori.

- Crna Gora je država koja poštuje sva ljudska prava. Sa migrantima ćemo postupati odgovorno i savesno - kazao je rukovodilac nacionalnog Koordinacionog centra Podgorica Zoran Lasica, dodajući da je urađena potrebna trijaža kada su vraćeni sa otvorenog mora u Luku Bar.

Podsetimo, oni su u sredu veče oko 19 sati iz uvale Trsteno, jedrenjakom "Posejdon", kojim su upravljali dvojica krujumčara, ilegalno krenuli ka Italiji. U četvrtak oko četiri sata, na 50 milja od obale, crnogorska policija je zaustavila jedrenjak koji vije švedsku zastavu i sprečila ilegalni prelazak migranata. Na jedrenjaku dugom 12 metara nalazila se 41 osoba, od kojih je 10 maloletne dece, najmlađe oko godinu dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)