DOVELI SU NAS U POLOŽAJ GRAĐANA DRUGOG REDA: Poslanik Dejan Đurović o povratku Srba u sistem odlučivanja u Crnoj Gori

B. Dabić

13. 12. 2020. u 12:46

- SRPSKI narod mora biti ravnopravan sa drugim narodima u otadžbini Crnoj Gori, biti u sistemu odlučivanja, a od strane bivše vlasti bio doveden do položaja naroda "drugog reda", kazao je poslanik Dejan Đurović koji je u Parlamentu nakon što je premijer Zdravko Krivokapić podneo ostavku na poslaničku funkciju.

ДОВЕЛИ СУ НАС У ПОЛОЖАЈ ГРАЂАНА ДРУГОГ РЕДА: Посланик Дејан Ђуровић о повратку Срба у систем одлучивања у Црној Гори

Foto: B. Dabić

Đurović ističe da  osnovni prioritet Skupštine svakako mora biti kontrola izvršne vlasti, kao i stvaranje  zakonskih i drugih preduslova za ekonomski razvoj države..

Đurović se politikom bavi 30-tak godina, u više mandata bio je odbornik u Skupštini opštine Bar.

- Nekoliko je  prioriteta koji će biti u mom fokusu u narednom periodu, u toku trajanja mandata u crnogorskom parlamentu. Prva i najvažnija obaveza svakako će biti ukidanje  nepravednog i diskriminatorskog Zakona o slobodi veroispovesti. O ovom Zakonu je već uglavnom sve rečeno i po mom dubokom uverenju isti mora što pre biti stavljen van snage, a  ja ću za to sa zadovoljstvom glasati. Položaj srpskog naroda,srpskog jezika i srpske kulture biće posebno u sferi mog interesovanja kao  poslanika u Skupštini CG. Progonom koji je doživljavao od strane bivše vlasti, srpski narod je u Crnoj Gori doveden do položaja naroda "drugog reda". Ova istorijska nepravda koja je nanesena mom narodu mora biti ispravljena. Srpski narod mora biti vraćen u sistem odlučivana i učinjen ravnopravnim sa drugim narodima u njegovoj otadžbini Crnoj Gori. U tom smislu dobri odnosi sa svim zemljama u regionu su jako bitni,ali posebno naglašavam bratsku saradnju sa Republikom Srbijom - kazao je Đurović.

Prema njegovim rečima, poboljšanje kvaliteta života,razvojni budžet i sigurna i zdrava ekonomija preko su potrebni Crnoj Gori.  Skupština mora stvoriti zakonske i druge preduslove za ekonomski razvoj države. 

- Trudiću se da tome dam svoj doprinos. Ravnomerni razvoj severa i juga,briga o svim crnogorskim opštinama i posebno decentralizacija Crne Gore su bitni za za već pomenuti privredni uspeh naše drzave. O tome ću,posebno voditi računa, naveo je on.

KONTROLA IZVRŠNE VLASTI

Ipak, osnovni prioritet Skupštine, ističe Đurović,  svakako mora biti kontrola izvršne vlasti.

- Kao što poslanici odgovaraju pred građanima koji su ih birali,tako i premijer i ministri moraju odgovarati parlamentu koji ih  je birao. Nekritičko dizanje ruku za svaki predlog koji dođe iz redova izvršne vlasti mora biti prošlost. Nezavisno odlučivanje o radu Vlade CG je pravo i obaveza svakog poslanika ponaosob. To je temelj demokratije. Trudiću se da svoju dužnost prema građanima Crne Gore obavljam savesno i odgovorno, ne zaboravljajući da dolazim iz Bara, zaključio je Đurović. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (4)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima