LEČI SE KO MOŽE DA PLATI: Negativne posledice epidemije kovida 19 oseća celo društvo

I. D. STOJADINOVIĆ

28. 11. 2020. u 08:20

EPIDEMIJA virusa korona, osim što je ugrozila zdravlje ljudi koji se bore sa tom infekcijom, uticala je na kompletno funkcionisanje društva. Privreda beleži značajne gubitke, učenici i studenti bore se sa savladavanjem gradiva u znatno otežanim uslovima, a zdravstveni sistem je toliko opterećen da mnogi nisu u mogućnosti da obave rutinske preglede ili redovne kontrole.

ЛЕЧИ СЕ КО МОЖЕ ДА ПЛАТИ: Негативне последице епидемије ковида 19 осећа цело друштво

Foto M. Anđela

Jedan od takvih primera je i penzionerka iz Podgorice, Nada Vujošević, koja je, kako je kazala, poslednjih meseci morala da ide u privatne klinike.

- Srčani sam bolesnik i imam obavezne kontrole svakih nekoliko meseci. Zbog trenutne situacije i obustave rada ambulanti, nisam mogla da odem kod doktora koji godinama prati moje zdravlje, već sam bila primorana da pregled obavim privatno. Naravno, to je za moja, ionako mala, penzionerska primanja i te kako veliki izdatak, ali u državnim ustanovama primaju se samo hitni slučajevi. Za dva pregleda kod kardiologa, koji uključuju EKG i holter koji sam morala da radim, dala sam oko 150 evra. Samo se nadam da ova situacija neće potrajati još dugo. Mnogo je ljudi, naročito penzionera, koji bi trebalo da prate hronične bolesti, a nisu u mogućnosti da izdvoje novac za privatne ambulante. Ovako imaju opciju ili da plate ili da prestanu da vode računa o zdravlju - navodi Vujoševićeva.

Najveće ekonomske gubitke zbog uticaja pandemije u Crnoj Gori najverovatnije osećaju u sektoru turizma i ugostiteljstva. Letnja sezona je propala, izgubljen je znatan prihod koji Crna Gora ostvaruje od turizma. Kako se procenjuje, prihod od stranih turista je čak 880 miliona evra manji nego lani, a ugostitelji se uvek bore za opstanak na tržištu. I sada, kako navode, kada mogu da rade, beleže znatan pad prihoda, čak 50 odsto.

Pad prometa od čak 80 odsto beleže prevoznici. Na to je, kako navode u taksi firmama, najviše uticalo zatvaranje škola, ugostiteljskih objekata, zabrana kretanja, ali i kriza uopšte. Taksisti strahuju da, ukoliko se situacija uskoro ne popravi, neće imati drugog izbora osim da gase firme.

Na udaru negativnih efekata korone našli su se i mlađi, studenti i đaci. Osim što je virus korona ušao i u obrazovne ustanove, pored rizika od obolevanja, profesori i učenici rade u otežanim uslovima.

VIŠE STOTINA NOVOINFICIRANIH

POSLEDNjIM presekom Instituta za javno zdravlje, potvrđeno je još 508 slučajeva infekcije, dok je prijavljeno 10 smrtnih slučajeva povezanih sa virusom korona. Najviše obolelih ponovo je registrovano u Podgorici - 203. Trenutno je u Crnoj Gori aktivno obolelih od kovida 19 više od 11.000, od čega je polovina u glavnom gradu. Od početka pandemije u Crnoj Gori je registrovano više od 33.316 slučajeva virusa korona, a od posledica te infekcije preminulo je čak 469 osoba, a oporavilo se njih 21.406

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZELENE VEŠTINE U LJUDSKIM RESURSIMA: Zaštitimo životnu sredinu kroz svoj rad