O IZBORU VLADE - ONLAJN: Nova parlamentarna većina i odlazeći režim Mila Đukanovića postigli konsenzus

V. K. - Z. Z.

19. 11. 2020. u 08:20

О ИЗБОРУ ВЛАДЕ - ОНЛАЈН: Нова парламентарна већина и одлазећи режим Мила Ђукановића постигли консензус

Foto Skupština CG

ŠEF crnogorskog parlamenta Aleksa Bečić konstatovao je da su nova i odlazeća vlast postigli konsenzus u vezi sa predlogom odluke o dopuni poslovnika Skupštine Crne Gore, kojom će se omogućiti nesmetan rad najvišeg zakonodavnog tela u zemlji u toku vanredne situacije izazvane epidemijom zarazne bolesti kovid 19 i glasati onlajn.

Sednica Skupštine na kojoj bi trebalo da se izglasa nova Vlada Crne Gore zakazana je za 2. decembar.

Mandatar Zdravko Krivokapić pozdravio je spremnost Ministarstva finansija odlazeće vlade da novoj vlasti pruži informacije o stanju državnih finansija. On je na "Tviteru" saopštio da prihvataju poziv da se njihovi predstavnici sastanu sa predstavnicima odlazeće vlade, smatrajući da je to početak dugo očekivane tranzicije vlasti.

BLOKADA

NAJAVE mandatara da neće imenovati potpredsednika ili zamenika nije održivo rešenje, smatra Blažić.

- Šta će se desiti ako je premijer ne daj bože bolestan, ko može da vrši funkciju predsednika vlade? To ne može činiti nijedan ministar. Rešenje je da se i pitanje potpredsednika ili zamenika uredi zakonom, jer bi svaka okolnost kada premijer nije na svom radnom mestu imala za posledicu blokadu rada izvršne vlasti - ocenjuje naš sagovornik.

- Kao što smo više puta naglasili, spremni smo da preuzmemo odgovornost upravljanja državnim finansijama i ukupnom javnom administracijom uz punu dostupnost svih podataka javnosti. Za razliku od trodecenijske prakse, mi vođenje politike doživljavamo kao odgovoran i transparentan proces, lišen skrivenih zaključaka užih kabineta, diskrecionih odluka ministara i nepodnošljive lakoće trošenja novca svih građana - napisao je Krivokapić, dodajući da očekuju da se najavljeni sastanak održi u najskorij vreme, kako bi, kako navodi, što pre započeli oporavak crnogorske ekonomije i društva.

Smanjenje broja ministarstava sa 18 na 12 i objedinjavanje pojedinih resora, kako je predložio mandatar Zdravko Krivokapić, podrazumevalo bi, kaže profesor Đorđije Blažić, izmene pojedinih ili usvajanje novih zakonskih rešenja.

- Kada je reč o Ustavu, taj akt bi morao biti ili Zakon o vladi, odnosno ministarstvima i organima državne uprave, koji bi precizno definisao broj ministarstava. Dakle, na osnovu zakona se formira broj. Nažalost mi nemamo takve zakone, ni jedan ni drugi - prokomentarisao je Blažić.

ORGANIZACIJA PO UREDBI

U našem sistemu na snazi je, ukazuje Blažić, Uredba o organizaciji i načinu rada državne uprave, tako da bi se buduća izvršna vlast mogla formirati, ističe, prema tom podzakonskom aktu.

- Moram naglasiti da je i uredba koja je sada na snazi sporna sa ustavno-pravnog aspekta. Za mene ona je sporna - poručio je profesor Blažić.

- Mandatar Krivokapić želi rekonstrukciju vlade, pa i ministarstava, korekciju broja, ali i delokrug rada resora. Zato preporučuje da treba doneti zakon ili doneti novu uredbu. Kada ta uredba ili zakon propiše organizacija državne uprave onda postoji pravni osnov da se ministri biraju, smanjuje broj resora ili objedinjavaju pojedina.

Blažić nudi predlog kako se to može učiniti.

- Suština je da poslanici podnesu inicijativu da se po hitnom postupku donese zakon o organizaciji državne uprave. To bi bilo i legalno i legitimno. Kad taj zakon stupi na snagu, nakon objavljivanja u "Službenom listu", počne da živi u pravnom poretku onda mandatar može već sutradan da izađe pred Parlament i da predloži svoj kabinet, ministre, odnosno ona ministarstva koja su propisana zakonom. To je jedini, ustavno-pravni legalan način izbora vlade. Sve ostale kombinacije nisu legalne - kategoričan je profesor Blažić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)