SINJAJEVINU UNOVČILI: Pokreti Vojske prema planini juče ponovo uznemirili čuvare prirode

M. SEKULOVIĆ

18. 11. 2020. u 07:40

NOVO uznemirenje na Sinjajevini.

СИЊАЈЕВИНУ УНОВЧИЛИ: Покрети Војске према планини јуче поново узнемирили чуваре природе

Foto V. N.

- Minobacači krenuli iz Danilovgrada. Dva kamiona i dva džipa vojske stižu na Sinjajevinu. Ovakav odnos odlazećeg ministra prema narodu i ova upornost u inatu budi sumnju da je Sinjajevinu neko unovčio. Ko može, pozivamo ga da prošeta po planini, po merama NKT-a zajedno mogu šetati četiri osobe.

Ovo su dramatične vesti koje su juče stigle sa drugog pašnjaka po prostranstvu u Evropi, gde ekološki aktivisti, stočari i pčelari, zajedno sa narodom brane planinu od namere Vojske Crne Gore i odlazeće vlade da na njoj izgrade poligon za artiljerijsko gađanje, uprkos činjenici da je Sinjajevina proglašena Parkom prirode!

- Vojska se trenutno nalazi iznad katuna Okrugljak. Zaobišli su Margitu i Bunarine.

Pozivamo na razum i hitnu obustavu svih vojnih aktivnosti na Sinjajevini - saopštili su iz GI "Sačuvajmo Sinjajevinu".

STRAŽA PO MERI NKT

ZBOG poštovanja novih mera Nacionalnog koordinacionog tela donetih u cilju suzbijanja širenja korone, odlučeno je da na Margiti ostanu samo četiri "čuvara Sinjajevine", od kojih su se trojica - Vladeta Vlado Bojić, Radoš Rašo Vučinić i Radoje Pujo Čobeljić, još pre mesec zaklela da će, ako treba, za Sinjajevinu dati život.

- U Logoru 2, napravljenom na Bunarinama, takođe će biti narodna straža, a ostali će biti na lokacijama sa kojih vrlo brzo mogu doći da brane planinu, ako odlazeći ministar krene da sprovede u delo naum i izvede minobacače na Sinjajevinu - saopšteno je iz GI.

- Ovo je mesto za poljoprivredu i turizam, a ne za isprobavanje oružja. Za celu situaciju ne krivimo vojnike nego komandu, pre svega ministra odbrane Predraga Boškovića. Draga Vojsko, ne činite ništa čime biste ugrozili planinu, ne idite protiv svog naroda, koji je jasno rekao da neće poligon na Sinjajevini. Ministar odlazi za koji dan, a vi ostajete da budete naši branioci. Imajte to na umu. Sačuvaćemo Sinjajevinu i ako za nju treba da ginemo.

Foto V. N.

Iz GI kažu da su "čuvari Sinjajevine" već mesec dana ničija briga, jer odlazeća vlast čini sve da ih iscrpi i pokoleba u nameri da odbrane planinu, dok novoizabrana kao da ne žuri da preuzme vlast i tako spase živote građana koji od 16. oktobra protestuju na lokaciji Margita na Sinjajevini.

- Predstavnici nove vlasti su nas posetili i podržali na početku protesta, na čemu smo im zahvalni, ali od njih očekujemo i konkretnije korake, a to je da preuzmu vlast, ponište odluku o vojnom poligonu na Sinjajevini i dokažu da su istinski predstavnici naroda - saopštili su "čuvari Sinjajevine".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)