VEZE SA SRBIJOM GLAVNI PRIORITET: Član ekspertskog tima mandatara Krivokapića tvrdi da su Srbi bili diskriminisani

Novosti online

18. 10. 2020. u 14:04

ВЕЗЕ СА СРБИЈОМ ГЛАВНИ ПРИОРИТЕТ: Члан експертског тима мандатара Кривокапића тврди да су Срби били дискриминисани

Novosti

SREĆKO Crnogorac, član ekspertskog tima mandatara Zdravka Krivokapića, izjavio je da veze Srbije i Crne Gore moraju biti prioritet nove vlade u Podgorici.

- Veze dve države, koje su u rasponu od ekonomskih do rođačkih moraju biti prioritet i verujem da ćemo naći razumevanje za to u Beogradu - rekao je Crnogorac.

On je, komentarišući pregovore o novoj vladi, za Radio Beograd ocenio da će ona počivati na meditokratskim principima, odnosno da će sve stranke i koalicije koje su učestvovale u rušenju režima Mila Đukanovića proporcionalno izbornim rezultatima participirati u vlasti.

- Mora se poštovati proporcionalni princip. Jedino tako možemo da se nosimo sa krizom — od ekonomske do epidemiološke - napomenuo je Crnogorac i dodao da jedino kad je reč o najosetljivijim resorima, kao što su na primer finansije, treba tražiti ekspertsko rešenje.

Crnogorac se osvrnuo i na položaj Srba u Crnoj Gori, ocenivši da je u prethodnom periodu „zaista bio loš“.

- Crna Gora je građanska država, a ne država bilo kog naroda. Takvo je i ustavno rešenje i ono je, s obzirom na to kakav je demografski sastav — dobro. U državi u kojoj nema većinskog naroda, u suprotnom bi to bio recept za unošenje nemira i nedostatka društvene kohezije. Što se tiče odnosa doskorašnje vlasti prema Srbima, on je bio loš, posebno po pitanju zastupljenosti u državnim organima i nova vlast će to promeniti. Nema nikakve sumnje da je bilo ozbiljne, sistematske diskriminacije - kazao je član ekspertskog tima.

- Ističe da predstoji i popis stanovništva, a kao što je poznato, „odnos Srba i Crnogoraca je veoma fluidan - preneo je RTS.

Srećko Crnogorac je ponovio da je već dogovorena izmena Zakona o slobodi veroispovesti, koji je bio okidač za litije i masovno okupljanje građana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)