UVREDE BEZ KAZNE?! NVO "Ne damo Crnu Goru" podnela dvadeset krivičnih prijava protiv protiv onih koji šire mržnju

V. KADIĆ

15. 10. 2020. u 08:34

U DANIMA kada mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije vodi bitku protiv virusa korona i iz bolničke postelje Kliničkog centra u Podgorici šalje molitve za zdravlje i spasenje svih građana Crne Gore, pojedinci koji sebe predstavljaju crnogorskim "patriotama" i "komitama" najprizemnije uvrede upućuju nasledniku trona Svetog Petra Cetinjskog.

УВРЕДЕ БЕЗ КАЗНЕ?! НВО Не дамо Црну Гору поднела двадесет кривичних пријава против против оних који шире мржњу

Bezbožnici prozivaju Amfilohija / Foto NVO Ne damo Crnu Goru

Dok su nadležni "slepi" i "nemi", NVO "Ne damo Crnu Goru" preko advokata Gorana Čađenovića podnela je dvadesetak krivičnih prijava Višem tužilaštvu u Podgorici protiv onih koji preko medija i društvenih mreža seju govor mržnje, izazivaju nacionalnu, rasnu i versku netrpeljivost. Njihova "meta" su vladika Amfilohije, Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, ali i svi oni koji su direktno stali u odbranu svetinja.

- Neverovatno na kakav način ti nesrećnici izlivaju mržnju, koji vokabular koriste. Njihova mržnja se uvećala do neslućenih razmera i kao takva se ne može tretirati kao "neslana šala", već svakako direktno podsticanje na mržnju ne samo prema poglavaru Mitropolije crnogorsko-primorske, nego i prema celokupnom sveštenstvu i vernom narodu - kaže za "Novosti" advokat Čađenović.

Prvu krivičnu prijavu NVO "Ne damo Crnu Goru" podnela je protiv publiciste Rajka Cerovića, potom izvesnih Velibora Ivanovića Kopca, Srđana Miranovića, Dejana Ivanovića, N. N. lica iz Rožaja, Ranka Đonovića...

- Nažalost, mi nemamo bližih podataka o ovim osobama osim saznanja da je reč o izrazitim protivnicima doskorašnje opozicije, odnosno vernika Srpske pravoslavne crkve. U velikom broju postupaka prema privilegovanim izvršiocima krivičnih dela, krivične prijave se odbacuju od strane nadležnih tužilaštava, jer se navodno ne radi o krivičnim delima koja se gone po službenoj dužnosti! Uz to, postupci predugo traju i neretko se završavaju oslobađajućim presudama - kaže Čađenović.

Advokat podseća da je mitropolit u Crnoj Gori, po svim istraživanjima, jedna od najpoštovanijih ličnosti.

- Na taj način, upućuje se direktna poruka i pravoslavnom narodu u Crnoj Gori, od kojih najmanje 80 odsto pripada Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i mitropolita Amfilohija doživljava kao svog duhovnog poglavara, čime su ostvarena bitna obeležja krivičnog dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje - ističe advokat Čađenović.

DUHOVNA OBNOVA

OTKAKO je pre 30 godina u Crnu Goru došao mitropolit Amfilohije, od tada počinje velika duhovna obnova, pre svega obnova vere u narodu. Duhovna obnova je svoj vidljivi izraz dobijala i u obnovi hramova i manastira koji su danas u bogoslužbenoj upotrebi. To nisu mrtve građevine nego živa duhovna saborišta. Obnovljeno je više od 600 svetinja! Krajem devedesetih godina prošlog veka Crna Gora je spala na desetak parohijskih sveštenika, a danas nema sela koje nema svog paroha!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu