NEZAŠTIĆENI OD UVOZNOG LOBIJA: Nadležni tvrde da su poljoprivrednici prevazišli probleme izazvane koronom

I. D. STOJADINOVIĆ

07. 10. 2020. u 14:22

IZ Ministarstva poljoprivrede saopštili su da se otkup poljoprivrednih proizvoda, i pored pandemije virusa korona, odvijao uglavnom nesmetano, te da su sve viškove otkupili Vlada i trgovci.

НЕЗАШТИЋЕНИ ОД УВОЗНОГ ЛОБИЈА: Надлежни тврде да су пољопривредници превазишли проблеме изазване короном

Foto Vlada CG

Ipak, crnogorski poljoprivrednici poslednjih meseci žalili su se da im je, pored problema koje im je zadala pandemija, posebno naškodio odnos države prema njima.

Iz resora Milutina Simovića kazali su da su u okolnostima koje su nastale zbog pandemije, najugroženiji bili proizvođači koji su prethodnih godina plasman proizvoda pretežno orijentisali na prodaju kroz turizam.

- Važno je napomenuti da to nije bio slučaj u svim sektorima, odnosno da su samo određeni sektori naročito bili pogođeni, a Ministarstvo je shodno tome i reagovalo i pružalo pomoć sektorima i proizvođačima kod kojih su nastavak proizvodnje i dohodak bili ozbiljno ugroženi - rekli su iz Ministarstva.

Prema njihovim rečima, sektori poljoprivrede i ribarstva u velikoj meri su se suočili sa izazovima uzrokovanim pandemijom kovida 19, a u pojedinim oblastima bilo je zastoja i problema u plasmanu, ali tvrde, ti problemi su uglavnom prevazilaženi.

Foto pijacepg.me

Oni su podsetili da je Vlada, u okviru drugog paketa mera za ublažavanje posledica pandemije, donela poseban set podrške namenjen poljoprivredi i ribarstvu, vredan 17 miliona evra.

- Uspešnom realizacijom svih šest mera iz ovog paketa uspeli smo u ovim zahtevnim uslovima da sačuvamo stabilnost tržišta, proizvodnju i radna mesta, održimo dohodak proizvođača, koji su bili posebno ugroženi. Istovremeno, sve mere bespovratne podrške iz agrobudžeta realizovane su nesmetanom dinamikom, uz veliko interesovanje korisnika - kazali su iz resora poljoprivrede.

ŠEST MERA POMOĆI

IZ Ministarstva poljoprivrede podsetili su da je kroz drugi paket pomoći realizovano šest mera - avansna isplata 80 odsto premija poljoprivrednim gazdinstvima, uplata vanredne naknade korisnicima staračkih naknada. Zatim, isplata jednokratne podrške profesionalnim ribarima, uplata doprinosa poljoprivrednim osiguranicima za šest meseci, kao i nova povoljna kreditna linija IRF-a za poljoprivredu i ribarstvo uz subvencionisanje kamate i program intervencija na tržištu, koji se još realizuje.

Ipak, poljoprivrednici iz Zete ranije su se oglasili, navodeći da su nezadovoljni prodajom ovog leta, te da ih država ni ovog puta nije zaštitila od nekonkurentnog uvoznog lobija. Pojedini proizvođači, tvrde u DNP-u, kazali su da je Ministarstvo poljoprivrede diktiralo čija roba ima prioritete u otkupu, te da ih otkupljivači zaobilaze u širokom luku, a veliki broj njih zbog toga se obratio toj partiji.

Ni proizvođači iz Malesije nisu imali lepe reči za državne institucije. Jedan od njih je i Željko Milić koji je naveo da iako je proizvoda bilo za potrebe čitave Crne Gore, "određeni moćnici" su po višim cenama iste te proizvode uvozili.

Neshvatljivo mu je, kako je kazao, da krompir iz Albanije, Makedonije, Italije, Francuske plaćaju po 35 centi u isto vreme kada ga na domaćem tržištu ima za 20, te da pored nevolja koje je korona donela svima, naškodio im je i odnos države prema domaćoj proizvodnji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)