KNEŽEVIĆ: Povlačenje Zakona preduslov za bilo kakve dogovore oko formiranja Vlade

Novosti online

29. 09. 2020. u 20:18

КНЕЖЕВИЋ: Повлачење Закона предуслов за било какве договоре око формирања Владе

Foto: Tanjug

PREDSEDNIK Demokratske narodne partije (DNP) i jedan od lidera Demokratskog fronta, Milan Knežević, kazao je danas da je njihov preduslov za bilo kakve dogovore oko formiranja Vlade povlačenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Mi ćemo tražiti od Zdravka Krivokapića i parlamentarne većine da se već sad, pre formiranja vlade, povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti i da se potpiše temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Demokratski front i Demokratska narodna partija će tražiti kao preduslov za bilo kakve dogovore oko formiranja vlade i budućih reformskih zakona da trenutna parlamentarna većina povuče antipravoslavni, antisrpski i anticrnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti, jer smo to obećali građanima", rekao je Knežević u gostovanju na televiziji B92.

Iz DNP-a je saopšteno da je Knežević danas razgovarao sa kandidatom za mandatara za sastav nove vlade, nosiocem liste koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravkom Krivokapićem. Tom prilikom je, kako navode, još jednom potvrdio spremnost DNP-a da podrži Krivokapića za mandatara buduće Vlade, i da će to saopštiti i na konsultacijama kod predsednika države.

"Milan Knežević je u ime DNP-a budućem mandataru predložio da novouspostavljena parlamentarna većina koja je dala podršku Zdravku Krivokapiću, i pre izbora Vlade, povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kako bi se nakon toga stvorili preduslovi da država Crna Gora potpiše Temeljni ugovor sa SPC i njegovom svetošću patrijarhom srpskim Irinejom. Ocenjujući da Crnu Goru čeka vreme socio-ekonomskih izazova, Knežević i Krivokapić su se složili da svi moraju dati doprinos razvoju države i da je budućnost svih građana, bez obzira na političku i bilo koju drugi pripadnost, prioritet u radu buduće Vlade", saopštila je portparolka DNP-a Jelena Kljajević.

Knežević je rekao da je "šizofreno-kontradiktorna" situacija da predsednik Crne Gore i lider DPS Milo Đukanović optužuje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je srušio vlast Đukanovića, dok jedan od vlasnika Vijesti Željko Ivanović optužuje Vučića da ruši opozicionu vladu koja još nije formirana.

"Istina je u sledećem, upravo je koncern Vijesti od srpske marketinške firme uzeo 1.700.000 evra na ime marketinških usluga. Nisu bili gadljivi na srpske pare", ocenio je Knežević.

"Ono što je očigledno, mi nismo ni stigli do personalnih rešenja, jer Dritan Abazović, lider koalicije Crno na bijelo, traži da Srbi ne mogu biti na funkcijama bezbednosti. Mi to ne prihvatamo, da se delimo na podobne i nepodobne Srbe", naveo je on.

Kako je rekao, Demokratski front ima obavezu prema svojim glasačima.

"Pobedio je srpski narod, mi ne razmišljamo o personalnim rešenjima, ali branimo interese srpskog naroda", kazao je Knežević.

Knežević je kazao da je takozvana "afera državni udar" 2016. imala za cilj da se sklone Andrija Mandić i on iz političkog života.

"Sticajem okolnosti očekuje se da Apelacioni sud početkom oktobra ima sednice na kojima će razmatrati naše žalbe. Ne bi me iznenadilo da Apelacioni sud potvrdi presude Mandiću i meni jer je potrebno da se najeksponiraniji predstavnici Srba budu stigmatizovani kao zločinci", kazao je on.

On je kazao da Mandić i on ne žele da opterećuju koaliciju ni mandatara

"Andrija Mandić i ja smo se zavetovali u manastiru šta ćemo da uradimo ako neko bude pokušao da uradi nešto protiv nas. Uradićemo sve da zaštitimo pravdu, zakon i čast naših porodica", rekao je on.

Knežević je rekao da su neformalni centri moći pokušali da utiču na formiranje vlade podelom na nepodobne i podobne Srbe.

"Mi smo se oko mandatara dogovorili sa SPC, dominantno sa Amfilohijem i Zdravko Krivokapić je rezultat našeg dogovora sa Amfilohijem", kazao je on.

(vijesti.me/B92.net)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)