MITROPOLIT AMFILOHIJE: Oni koji su do sad vladali Crnom Gorom su obezboženi

V.K.

21. 09. 2020. u 11:43

MITROPOLIT crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je onima koji su do sada vladali da ne prete da će da ruše i odlaze u šume, jer su svi rušitelji otišli u nepovrat.

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ: Они који су до сад владали Црном Гором су обезбожени

Foto: D. Milovanović

On je ponovio da neće odustati da bude obnovljena svetinja na Lovćenu i da bude izgrađen hram Svete Trojice iznad Cetinjskog manastira.

- Crkva Božja je stradala kroz vekove, strada i danas. Sami znate kakvo je gonjenje crkve bilo u ono vreme, kada su vladali bezbožnici, koji su rušili i odgonili narod od crkve. Zabranjivali da se ide Božjim putem. A ovi koji su do sada vladali Crnom Gorom, oni su njihovi naslednici, koji su obezboženi hteli da stvaraju svoju crkvu. Kakvo je to bezumlje. Sa jedne strane to svedoči da je u njihovoj svesti prisutno da bez crkve, Hristove, pravoslavne crkve nema opstanka ovoj državi, ovom narodu. Samo što nisu shvatili da treba da se vrate toj crkvi, kazao je vladika Amfilohije na slavi Manastira Podlastva kod Budve.
- To što traže neku crkvu, to je pokazatelj da imaju nečega u sebi dobroga i blagoslovenoga, samo ako to dobro i blagosloveno prihvate i vrate se svojim precima Petrovićima. Ne preteći da će da ruše, da beže u šume i da odatle nastave rušenje. Ovde u Crnoj Gori se gradi i izgrađuje kroz vekove. Svi rušitelji su otišli u nepovrat. Ono što su rušili, svetinje Božje, sve se to obnavlja u ovo naše vreme, kazao je Amfilohije. –Daće Bog da se obnovi i srušena svetinja na Lovćenu Svetog Petra Cetinjskog. Da se obnove i druge svetinje - Prevlaka Grbaljska. U isto vreme da se sagradi i onaj hram iz vremena kralja Nikole iz 1910. Eno imam kamen temeljac, dođite kod mene u Mitropoliju, u kabinet da vam pokažem kamen temeljac na kome piše "u vrijeme Kralja Nikole Petrovića ovaj hram sazida car Nikolaj II avgusta 1910. godine". Taj kamen ako Bog da mi ćemo ga ugraditi u onaj hram koji će biti sagrađen iznad Cetinjskog manastira. Možda bi ovi hteli da tamo da nastave da vešaju turske glave, tamo je bila tabla na kojoj su vešane turske glave u ona nesrećna vremena. Mi hoćemo da na mesto te table i tog vešanja glava, pa čak i neprijateljskih, da tu postavimo hram Svete trojice i tu preselimo ove tri svehrišćanske svetinje da budu izmad moštiju Svetog Petra Cetinjskoga. Da bi se onda sabirali oko tih svetinja, ne samo mi koji smo ovdje , nego svi drugi ljudi, zamaljski narodi istoka i zapada”, rekao je mitropolit Amfilohije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)