POVOLJNIJA KUPOVNA OD DOMAĆE ZIMNICE: Uoči predstojeće zimske sezone, ponuda voća i povrća na podgoričkim pijacama raznovrsna

Z.Zorić

09. 09. 2020. u 15:30

KRAJ je leta i vreme za spremanje zimnice, bar za one koji o tome razmišljaju.

ПОВОЉНИЈА КУПОВНА ОД ДОМАЋЕ ЗИМНИЦЕ: Уочи предстојеће зимске сезоне, понуда воћа и поврћа на подгоричким пијацама разноврсна

Foto Pijacacg

Pitanje je samo da li domaćice ostaju verne tradiciji i spremanju domaćeg ili su se opredelile da kupe sve već spremno i upakovano u trgovinama. Na pijacama ponuda je veoma dobra.

Na podgoričkoj kamionskoj tržnici sve se može kupiti i na veliko i malo. Kakve su cene rekla nam je Dragica Veljković, koja već godinama prodaje na istom mestu.

- Jabuke su od 70 centi do evro i 20 na gajbu, a cenu diktira da li je uvezena iz Srbije i Makedonije ili domaća. Krompir košta manji džak dva i po, veći pet ili 11 evra ako se uzme paket od 30 kilograma nikšićkog krompira. Požeška šljiva na gajbu je 80 centi, koliko je i domaća iz Crne Gore, ali nje nema baš mnogo u ponudi - navela je Veljkovićeva. - Na paket crvena paprika se prodaje evro, a ja očekujem da će biti jeftinija narednih dana, jer su u ponudi manje količine. Džak babure od četiri ili pet kilograma je 1,50 do dva evra, a popularna "šilja" koja se pakuje u kartonske pakete kilogram košta 90 centi. Ako se kupuje džak luka od 10 kilograma, cena je od četiri do sedam evra. Grožđe, ako se kupuje po 200 ili 300 kilograma za vino, košta pola evra po kilogramu. Kupus je skuplji nego ranije, pa kilogram na veću količinu sada košta i 40 centi po kilogramu. Za gajbu breskve treba izdvojiti po evro za kilogram, koliko košta i paradajz.

Istakla je da je ovih dana sve više kupaca koji, naročito povrće kupuju na veliko za spremanje zimnice.

SKUPE TEGLE NA "MREŽI"

SVE češće se i na internetu mogu naći prodavci koji nude domaće proizvode, ali u tom slučaju treba izdvojiti mnogo više novca. Slatko od smokava, u teglici, košta pet evra, koliko je i litar soka od borovnice. Džemovi i marmelade od šipuraka, drenjina i malina prodaju se po četiri evra, a pekmez od šljiva, tegla, po pet.

- Trenutno se najviše traži babura, a za ostalo kupci se uglavnom raspituju. Ima i onih koji se cenkaju, ali moja je logika da su cene takve kakve su, a cenkanje je isplativo samo ako se kupuje velika količina recimo pet ili deset paketa ili džakova. Međutim, takvih kupaca gotovo i da nema - ispričala nam je Veljkovićeva.

Kupci na kamionskoj pijaci gledaju, upoređuju cene, pa će kažu, tek onda da odluče gde će kupiti.

- Držim se tradicije i volim da spremam zimnicu i sad trenutno tražim baburu, crvenu papriku, paradajz, patlidžan za ajvar. Cene su ujednačene, samo da izaberem pa ću danas i da počnem sa spremanjem - rekla nam je podgorička domaćica Veselinka, koja više voli domaću nego kupovnu zimnicu.

S druge strane ima i onih koji će se opredeliti za kupovinu u prodavnicama. Kažu, tako je isplativije i lakše.

- U trgovinama je dobar izbor kiselih paprika, ajvara, krastavaca, mešanih salata. Nije ni skupo, tegla košta malo više od evra. Cvekle ima i po 80 centi. Velike tegle su oko tri evra. Kada se sve sabere i oduzme, trošenje struje, kupovina tegli, raznih esencija, uz opasnost da se pokvari to što sam napravila, bolje je kupiti gotovo - zaključuje jedna mlada domaćica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)