NEĆE BITI ZAOKRETA OKO KOSOVA I NATO: Ako opozicija u Crnoj Gori dođe na vlast, ne menja kurs

D. MILINKOVIĆ

03. 09. 2020. u 10:00

NOVA crnogorska vlada, ukoliko je budu formirala opozicija, neće drastično menjati spoljnopolitički kurs kojim je zemlja dosad išla.

НЕЋЕ БИТИ ЗАОКРЕТА ОКО КОСОВА И НАТО: Ако опозиција у Црној Гори дође на власт, не мења курс

Foto: D. Milovanović

 I bar zasad neće "dirati" u najbolnija pitanja - priznavanje nezavisnosti Kosova, članstvo u NATO i EU.

Iz opozicionog tabora poručuju i da glasine o navodnim zaokretima u spoljnoj politici plasira odlazeća vlast, kako bi i na taj način otežala formiranje nove vlade. Kako saznaju "Novosti", među liderima tri opozicione liste, koje su na izborima u nedelju zajedno osvojile većinu od 41 poslanika i mogu samostalno da formiraju Vladu, načelno je postignut konsenzus oko ovih tema. Oni se slažu da bi nagli zaokret po pitanju KiM, NATO i saradnje sa Briselom mogao da ostavi Crnu Goru na putu dubokih tenzija, podela i sukoba, kojim je zemlja išla proteklih meseci, posebno od usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

I oko ovog bezakonog zakona postignut je dogovor između lidera "Za budućnost Crne Gore" prof. Zdravka Krivokapića, "Mir je naša nacija" Alekse Bečića i liste "Crno na bijelo" Dritana Abazovića - da među prvim potezima buduće vlade bude njegovo ukidanje, odnosno izrada novog propisa u koji bi bile uključene i SPC i ostale verske zajednice u Crnoj Gori.

Krivokapić je u intervjuu za "Novosti" dan posle izbora rekao da treba da se preispitaju međunarodni ugovori koje je potpisala Crna Gora, ali da na ono što ne može da se menja, ne treba trošiti energiju. Njegov savetnik Boško Vukićević kaže, za "Novosti", da je ovo delikatan politički i društveni momenat za Crnu Goru:

MEDOJEVIĆ: PARTNERI SA SRBIJOM

PREDSEDNIK crnogorskog "Pokreta za promjene", članice Demokratskog fronta, Nebojša Medojević, izrazio je uverenje da Crna Gora, sa svojim najvažnijim spoljnopolitičkim partnerom, Srbijom, mora da sklopi "sporazum o strateškom partnerstvu", kojim će se definisati nacionalni interesi dveju država i dogovoriti svi međusobni odnosi. Takav sporazum morao bi, kako kaže, da u potpunosti uvaži multietnički karakter Crne Gore. Po njegovom mišljenju, stabilnost Crne Gore mora biti zasnovana na prevazilaženju viševekovnih identitetskih sporenja i sukoba između "crnogorskih Crnogoraca i crnogorskih Srba" i njihovom iskrenom i istinskom pomirenju.

- Ključni principi buduće saradnje već su dogovoreni između tri opozicione liste, a neka od pitanja će se detaljnije razmatrati narednih dana. O nekim stvarima u ovom trenutku ne treba toliko javno ni govoriti. Pregovori o formiranju Vlade su u toku, zasad je veoma konstruktivna atmosfera između tri opozicione kolone i očekujem da će se u bliskom vremenskom periodu napraviti dogovor.

Funkcioner Demokratskog fronta (DF), koji je deo koalicije "Za budućnost Crne Gore" Milan Knežević poručio je da je mogućnost izlaska zemlje iz NATO ne postoji, poručivši da okosnica buduće vlade treba da budu ekonomsko ozdravljenje države, nezavisnost pravosudnih institucija i sve što treba da ubrza put države ka EU:

- Jasno vam je da smo mi kao stranke bili protiv učlanjenja Crne Gore u NATO, ali je i geopolitička i politička realnost da je, kroz ugovore koji su potpisani, mogućnost izlaska iz tog vojnog saveza nemoguća i mi ćemo poštovati to činjenično stanje, ukazujući naravno da smo bili za referendum i da smo bili protiv članstva.

I politički aktivista iz Crne Gore Vladislav Dajković ukazuje, za "Novosti", da kada je reč o izlasku iz NATO i laik zna da je to izuzetno težak proces, imajući u vidu sve potpisane ugovore, pa i preuzete obaveze, one bi taj izlazak u ovom trenutku učinile nemogućim, ma koliko građani, pa i on lično, bili protiv toga:

- Kada je reč o priznavanju lažne države Kosovo, to je izuzetno bolna i mučna tema za više od 85 dosto građana koji su se u anketama izjasnili protiv te odluke. Crnogorcima je Kosmet, a pogotovo Metohija koju je kralj Nikola oslobađao, rana na srcu i nadam se da će nova koalicija na vlasti pronaći snage da naprosto ispoštuje volju građana i povuče odluku o priznavanju i time se oduži Srbiji za svu bratsku ljubav koju smo dobijali u proteklim mesecima, godinama...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (14)