UTICAJNI ITALIJANSKI ČASOPIS OGOLIO MILOV REŽIM: Đukanović od CG napravio leglo mafije i kriminala - a ovo su najveći kraljevi podzemlja

Novosti onlajn

01. 09. 2020. u 18:03

UTICAJNI italijanski medij "Il Fatto Quotidiano" napravio je opsežnu analizu Đukanovićeve trodecenijske vladavine, stavljajući akcenat na mafijašku prirodu odlazećeg crnogorskog režima.

УТИЦАЈНИ ИТАЛИЈАНСКИ ЧАСОПИС ОГОЛИО МИЛОВ РЕЖИМ: Ђукановић од ЦГ направио легло мафије и криминала - а ово су највећи краљеви подземља

Foto: D. Milovanović

– Galopirajući javni dug, razni korupcionaški skandali koji pogađaju premijerov najuži krug i izvještaji Evropske komisije i međunarodnih institucija koje potvrđuju demokratske neuspehe zemlje… Ovo je Đukanovićeva Crna Gora, koju su tužioci iz Barija i Napulja ranije osuđivali za međunarodni šverc cigareta, stoji u tekstu časopisa "Il Fatto Quotidiano".

Analiza, neizostavno, dotiče i formalno nerasvijetljeno ubistvo urednika Dan-a Duška Jovanovića, ali i činjenicu da je američki Stejt department kvalifikovao Crnu Goru kao "mafijašku državu".

– Crna Gora nikada nije sprovela reforme, odlikuje je veoma visoka korupcija i ugroženost medija. U ovih 30 godina nije nedostajalo gorućih slučajeva povezanih sa skandalima koji uključuju premijerovu porodicu i slobodnu štampu, dok je novinarima prećeno ili su ubijani. Najpoznatiji je Duško Jovanović, kojeg su 2004. godine ubila dvojica izvršilaca. Kao urednik lista Dan, opozicionog lista, uvek se isticao nezgodnim sudskim istragama, ali istrage su takođe obustavljane jer je oružje koje je korišćeno za ubistvo bilo u vojnim skladištima još od vremena bivše Jugoslavije. Lokalni zvaničnici u mogućnosti da rasvetle imena i mesta nestali su zajedno sa svedocima, baš kao što je američki Stejt department Crnu Goru klasifikovao kao mafijašku državu, dok je međunarodna nevladina organizacija "Organized Crime and Corruption Reporting Project" (OCCRP) proglasila Đukanovića za "čoveka godine za organizovani kriminal - piše "Il Fatto Quotidiano".

Foto: Printscreen/ilfattoquotidiano.it

Tekst u italijanskom časopisu

U radu ove NVO rasvetljena je piramida Đukanovićeve korupcionaško-mafijaške strukture.

- U namenskom radu, OCCRP je otkrio ostrvo, finansirano od Đukanovićeve porodične banke, za koju se činilo da je u vlasništvu Stanka Subotića, optuženog nekoliko puta za šverc cigareta i bivšeg premijerovog prijatelja. Atolom je upravljao Đukanovićev šef obezbeđenja. Ali ime Subotića nije jedina nelagodnost koja se povezivala sa Đukanovićem poslednjih godina: Naser Keljmendi, Safet Kalić i Brano Mićunović – tri su ličnosti crnogorskog podzemlja. Između ostalog, pokazalo se da je Đukanovićeva porodica imala priliku da uključi državnu banku pod svoju kontrolu kada je privatizovana. U toj instituciji vlada bi izvršila značajne javne investicije. Ali kada su zajmovi dati nekolicini odabranih nisu bili vraćeni, Đukanović je pokušao spasiti porodičnu banku, zahvaljujući ad-hok zakonu usvojenom u parlamentu kada je većina trajno bila u rukama stranke DPS - javlja ovaj medij i ističe kriminalnu praksu njegovog režima po drugim pitanjima, kao što su rasprodaja crnogorskog primorja, kredit od milijardu dolara za izgradnju 41 kilometra autoputa, obezbeđivanje 300 miliona državnih garancija za kredite koje su uzele privatne kompanije i drugo.

Foto: Printscreen/ilfattoquotidiano.it

Tekst u italijanskom časopisu

(In4s)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

KURTIJEVA POLICIJA BACA ŠOK BOMBE: Drama na severu Kosova i Metohije