U PLJEVLJIMA OTVORENA SRPSKA KUĆA: Svečano otvoren Srpski informativno-kulturni centar Sveti Sava

M.D.

29. 08. 2020. u 14:31

U PLjEVLjIMA je u petak veče svečano otvoren Srpski informativno-kulturni centar Sveti Sava ili Srpska kuća, kako je popularno nazvana.

У ПЉЕВЉИМА ОТВОРЕНА СРПСКА КУЋА: Свечано отворен Српски информативно-културни центар Свети Сава

Foto: M.D.

Osvećenje Srpske kuće izvršio je vladika mileševski Atanasije u prisustvu sveštenstva pljevaljskog namesništva Mileševske eparhije.

Objekat se nalazi u Ulici Vuka Karadžića, nedaleko od crkve Svete Petke a kupljen prošle godine zahvaljujući pomoći Vlade Srbije.

Objekat je letos rekonstruisani uz uređenje dvorišta.

Foto: M.D.

- Ovo je naš doprinos odbrani svetinja. Radimo to na način da se nikada na ovim prstorima ne ugasi ta naša srpska tradicija. Sve ono što smo radili u proteklom vremenu kao Srpski nacionalni savjet radili smo da nešto ostane i to što smo stvorili da se ne ugasi. Tako je bilo i sa Srpskim novinama, Srpskim radiom, Srpskom televizojm, Srpskom književnom zadrugom, tako je bilo i sa obilježavanjem nacionalnih praznika . Sve smo to baštinili i na neki način vrlo muktrpno stvarali i ništa se nije ugasilo– kazao je Momčilo Vuksanović, predsednik Srpkog nacionalnog savjeta.

On je izrazio nadu da će ovo biti mesto za okupljanje srpskih kulturnih i naučnih organizacija.

Foto: M.D.

Vuksanović je najavio da će uskoro raspisati konkurs za dodelu prostorija srpskim kulturnim organizacijama.

Vladika mileševski Atanasije odlikovao je SKC „Patrijarh Varnava“ ordenom Belog anđela drugi stepen za “ delatnu ljubav prema SPC, posebno pokazanu u odbrani pravoslavnih svetinja u Crnoj Gori“ , a orden je primio Božidaar Jelovac, predsednik SKC „Patrijarh Varnava“.

Foto: M.D.

U programu su učestvovali: Hor „Svetog Velikomučenika Stanka“ iz Nikšića, guslari Vaso Đondović i Maksim Vojvodić i zdravičar Miro Đačić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)