ŠANSA DA SE PROMENI REŽIM JOŠ OD 1945: U nedelju se održavaju 11. parlamentarni izbori u Crnoj Gori

V. M.

29. 08. 2020. u 09:30

CRNA Gora sutra glasa na parlamentarnim izborima, a ključno pitanje na koje će građani te države čekati odgovor jeste - da li će DPS Mila Đukanovića jedanaesti put zaredom uspeti da osvoji vlast ili će njegova trodecenijska vladavina biti okončana.

ШАНСА ДА СЕ ПРОМЕНИ РЕЖИМ ЈОШ ОД 1945: У недељу се одржавају 11.  парламентарни избори у Црној Гори

Novosti

Reč je o jedanaestim izborima od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori, a na svakim dosad DPS je izašao kao pobednik, s tim što su prve, održane 1990, osvojili pod starim imenom - Savez komunista Crne Gore, koje su promenili godinu dana kasnije. Te 1991. na čelo vlade DPS je imenovao Mila Đukanovića, koji je sve do danas, gotovo trideset godina, neprikosnoveni vladar.

Sutrašnje izbore opozicija vidi kao prvu veliku priliku da se vlast u Crnoj Gori promeni, praktično prvi put od 1945. godine. Na glasačkom listiću biće 11 lista, pravo glasa ima nešto više od 540.000 građana, a biraće se 81 poslanik. Jedan od glavnih konkurenata DPS ovog puta je koalicija "Za budućnost Crne Gore" čiju okosnicu čini Demokratski front, a kao lider je istaknut profesor Zdravko Krivokapić koji se dosad nije isticao kao politička figura. Uz njih, tu je i lista "Mir je naša nacija" okupljena oko Demokrata Alekse Bečića, kao i "Crno na bijelo" predvođena Dritanom Abazovićem.

Pored njih, za mesto u crnogorskom parlamentu i eventualno poziciju tasa na vagi nadmeću se Socijaldemokrate Ivana Brajovića, SDP, Bošnjačka partija Rafeta Husovića, Hrvatska građanska inicijativa, Hrvatska reformska stranka Crne Gore, Albanska koalicija - Jednoglasno" i Albanska lista.

Na crnogorskim izborima ne može se glasati u inostranstvu, a uslov za biračko pravo je da državljanin ima prebivalište na teritoriji Crne Gore najmanje dve godine. Ovo pravilo i njegova tumačenja izazivaju i najveće kontroverze uoči glasanja. Vlast to tumači tako da svako ko formalno ima prebivalište, bez obzira na to što godinama živi u inostranstvu i tamo takođe ima prebivalište - može da glasa. Opozicija, međutim, tvrdi da oni koji su se odselili iz Crne Gore ne bi smeli da glasaju i da je reč o "fantomskim" biračima koje vlast uvozi da bi sebi povećala podršku. Pokrenuto je i pitanje građana koji su upisani u dva biračka spiska - crnogorski i kosovski, što po tamošnjim zakonima ne bi smelo da se događa.

Izbori se održavaju u atmosferi velikih društvenih napetosti i raspolućenosti crnogorskog društva, što je u velikoj meri izazvano usvajanjem spornog Zakona o slobodi veroispovesti. Zakonu, prema kojem je SPC dužna da katastarskim knjigama dokazuje vlasništvo nad svojim hramovima, oštro se suprotstavila Crkva, kao i veliki deo građana, ne samo pravoslavaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave