U PLJEVLJIMA "SVIĆE ZORA": Izložba fotografija sa litija u crkvi Sv. Petke

M. D.

17. 08. 2020. u 14:53

U PORTI hrama Sv. Petke u Pljevljima, upriličena je izložba fotografija sa pljevaljskih litija pod nazivom “Sviće zora”.

У ПЉЕВЉИМА СВИЋЕ ЗОРА: Изложба фотографија са литија у цркви Св. Петке

Foto: M. Drobnjak

Izložbu je organizovao, po blagoslovu Episkopa mileševskog g. Atanasija, protojerej stavrofor Darko Jović zajedno sa pravoslavnom omladinom pri hramu Svete Petke. 

Foto: M. Drobnjak

Izložba obuhvata period od decembra 2019. do januara 2020. godine i predstavlja svedočanstvo narodnog jedinstva u odbrani svetinja zabelženo okom kamere.

Osim fotografija sa litija tu su predstavljena i imena lekara, advokata, prosvetnih radnika, medicinskih tehničara, studenata i srednjoškolaca koji su podržali Srpsku pravoslavnu crkvu u odbrani svetinja.

- Ova izložba fotografija je svojevrsna istorija našeg grada. Ona podseća  narod Pljevalja, a onda i cele Crne Gore na sve ono što nam se desilo kada je narod nezadovoljan napadom na Crkvu, najpre donošenjem zakona o slobodi veroispovesti, izašao na ulice našeg grada, time ih oplemenio ali oplemenio i svoje duše - naglasio je Jović dodajući da su vođeni smo time da je Crkva čuvar tradicije, čuvar vere, običaja i svega onoga što se istinski dogodilo u prošlosti našeg grada. 

- Svi smo mi svedoci da je ovo što se u Pljevljima desilo u prethodnih osam meseci prvi put u istoriji našeg grada da je toliko naroda izašlo na svoje ulice, da je toliko naroda, što je možda još bitnije, disalo jednom dušom u odbrani svojih svetinja. Zaista, svi oni koji su bili u litiji bili su jedna velika porodica. Na litijama se nije desio niti jedan jedini incident, na litijama nije bilo pogrdnih reči, na litijama se narod ponašao zaista onako kako i treba, molitveno, kako i priliči jednom kulturnom i civilizovanom narodu. Zbog toga smo imali obavezu da prikupimo neke od mnogobrojnih fotografija koje su nam stizale i da jedan deo objavimo na izložbi - istakao je Jović.

Na fotografijama dominiraju deca, ili  mali a veliki ljudi, kojima ni sneg ni hladnoća, ali i pešačenje od preko 10 kilometara nisu smetali da sa visoko podignutim ikonama u rukama stanu na čelo kolone kako bi branili ono najsvetlije.

Foto: M. Drobnjak

Izložbu fotografija svi zainteresovani mogu pogledati u porti crkve Sv.Petke do četvrtka a već u nedelju na istom mestu biće postavka drugog dela fotografije sa litija iz februara i marta 2020. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)