U PLJEVLJIMA "SVIĆE ZORA": Izložba fotografija sa litija u crkvi Sv. Petke

M. D.

17. 08. 2020. u 14:53

U PORTI hrama Sv. Petke u Pljevljima, upriličena je izložba fotografija sa pljevaljskih litija pod nazivom “Sviće zora”.

У ПЉЕВЉИМА СВИЋЕ ЗОРА: Изложба фотографија са литија у цркви Св. Петке

Foto: M. Drobnjak

Izložbu je organizovao, po blagoslovu Episkopa mileševskog g. Atanasija, protojerej stavrofor Darko Jović zajedno sa pravoslavnom omladinom pri hramu Svete Petke. 

Foto: M. Drobnjak

Izložba obuhvata period od decembra 2019. do januara 2020. godine i predstavlja svedočanstvo narodnog jedinstva u odbrani svetinja zabelženo okom kamere.

Osim fotografija sa litija tu su predstavljena i imena lekara, advokata, prosvetnih radnika, medicinskih tehničara, studenata i srednjoškolaca koji su podržali Srpsku pravoslavnu crkvu u odbrani svetinja.

- Ova izložba fotografija je svojevrsna istorija našeg grada. Ona podseća  narod Pljevalja, a onda i cele Crne Gore na sve ono što nam se desilo kada je narod nezadovoljan napadom na Crkvu, najpre donošenjem zakona o slobodi veroispovesti, izašao na ulice našeg grada, time ih oplemenio ali oplemenio i svoje duše - naglasio je Jović dodajući da su vođeni smo time da je Crkva čuvar tradicije, čuvar vere, običaja i svega onoga što se istinski dogodilo u prošlosti našeg grada. 

- Svi smo mi svedoci da je ovo što se u Pljevljima desilo u prethodnih osam meseci prvi put u istoriji našeg grada da je toliko naroda izašlo na svoje ulice, da je toliko naroda, što je možda još bitnije, disalo jednom dušom u odbrani svojih svetinja. Zaista, svi oni koji su bili u litiji bili su jedna velika porodica. Na litijama se nije desio niti jedan jedini incident, na litijama nije bilo pogrdnih reči, na litijama se narod ponašao zaista onako kako i treba, molitveno, kako i priliči jednom kulturnom i civilizovanom narodu. Zbog toga smo imali obavezu da prikupimo neke od mnogobrojnih fotografija koje su nam stizale i da jedan deo objavimo na izložbi - istakao je Jović.

Na fotografijama dominiraju deca, ili  mali a veliki ljudi, kojima ni sneg ni hladnoća, ali i pešačenje od preko 10 kilometara nisu smetali da sa visoko podignutim ikonama u rukama stanu na čelo kolone kako bi branili ono najsvetlije.

Foto: M. Drobnjak

Izložbu fotografija svi zainteresovani mogu pogledati u porti crkve Sv.Petke do četvrtka a već u nedelju na istom mestu biće postavka drugog dela fotografije sa litija iz februara i marta 2020. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)