PODRŠKA SPC I NJENIM EPARHIJAMA: Veće narodnih skupština srpskog naroda u Crnoj Gori

V.K.

07. 08. 2020. u 10:46

PODRŠKU Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori dalo je stotine hiljada učesnika u izuzetno masovnim litijama, no i pored toga nije postignut dogovor o statusu i položaju Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, što je, očigledno, priprema za otimanje pravoslavnih svetinja i njihove imovine, navodi se u saopštenju Narodnih skupština srpskog naroda u Crnoj Gori.

ПОДРШКА СПЦ И ЊЕНИМ ЕПАРХИЈАМА: Веће народних скупштина српског народа у Црној Гори

Srpski nacionalni savjet Crne Gore

- U burnim istorijskim vremenima Srpska pravoslavna crkva i njeno sveštenstvo doživljavali su velika iskušenja sa više strana i od raznih neprijatelja, ali su se uvek čvrsto odupirali progonima i ostali privrženi pravoslavnoj veri i Božjim zakonima. To je doprinelo da se pravoslavni narod održi u borbi za očuvanje vere, slobode i identiteta. U novije vreme, kada crkva u Crnoj Gori postiže velike rezultate u obnovi duhovnosti, čime dobija ogromno poverenje pravoslavnog naroda, partijska ideologija usmerena protiv pravoslavne crkve i njenog sveštenstva iz dana u dan postaje sve agresivnija. Kao vrhunac pretnji donosi se u Crnoj Gori Zakon o slobodi veroispovesti, kojim se predviđa otimanje vekovnih srpskih svetinja i imovine Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija Budimljansko-nikšićke, Mileševske i Zahumsko-hercegovačke. Progone se i hapse vladike, sveštenstvo i verujući narod, koji podržava Eparhijski savet pravoslavne crkve u zahtevu Vladi Crne Gore da povuče inkriminisani Zakon o slobodi veroispovesti i omogući Mitropoliji i eparhijama Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori da, kao što su to vekovima činile, obavljaju svetu Božju službu, ističe se u saopštenju.

Veće narodnih skupština srpskog naroda u Crnoj Gori odlučno podržava Mitropoliju crnogorsko-primorsku i eparhije Srpske pravoslavne crkve, čvrsto stojeći u odbrani njihovih svetinja, imovine i sveštenstva;

-Pozivamo članstvo Narodnih skupština srpskog naroda da masovno izađu na predstojeće izbore, koji su sudbonosni za opstanak Srpske pravoslavne crkve na prostoru Crne Gore, i daju glas onim političkim grupacijama koje istinski brane njihovo postojanje. Neizlaskom na predstojeće izbore daje se glas onima čije bi se zle namjere i pretnje Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori u vrlo kratkom roku ostvarile, čime bi se duhovnost i pripadnost crkvi pravoslavnog naroda doveli u nezavidan položaj. Odgovornim ponašanjem, pružajući aktivnu podršku Eparhijskom savjetu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, odajemo dužno poštovanje našim precima, od kojih su mnogi položili živote za krst časni i slobodu zlatnu, kao i primer svojim potomcima za čvrsto poštovanje duhovne tradicije i pravoslavne vere, poručuju iz Veća Narodnih skupština srpskog naroda u Crnoj Gori iz Banjana, Bjelopavlića, Bratonožića, Vasojevića, Vraneša, Golije, Grahova –Stare Hercegovine, Drobnjaka, Durmitorsko-pljevaljskog kraja, Župe nikšićke, Zete, Kuča, Lješanske nahije, Morače, Ozrinića, Pive, Pipera, Riječke nahije, Rovaca, Uskoka i Crmnice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju