UNIŠTENA REKA, ELEKTRANA ''DIVLJE'' GRAĐENA: Gnevni građani Bara Kraljskih zaustavili radove na gradnji male HE

M. SEKULOVIĆ

26. 07. 2020. u 20:09

GNEVNI građani Bara Kraljskih u opštini Kolašin zaustavili su radove na gradnji male HE na ulazu u Regionalni park prirode Komovi.

УНИШТЕНА РЕКА, ЕЛЕКТРАНА ДИВЉЕ ГРАЂЕНА: Гневни грађани Бара Краљских зауставили радове на градњи мале ХЕ

Foto M. Sekulović

Na apel da im pomognu, u tom ''poslu'' učestvovali su i aktivisti ekolkoloških  nevladinih organizacija, i ''neimari'' su oterani sa gradilišta i makar privremeno spašena reka Čestogaz na ulazu u Regionalni park prirode Komovi.

- Po tvrdnji građana investitor je "Dekar" d.o.o. iz Podgorice a izvođač radova "Igma Grand" d.o.o. iz Andrijevice. Oni  su započeli gradnju mHE na ovoj rečici bez pretnodno pribavljenih dozvola i saglasnosti  za gradnju. Nakon skupa građana koji su zastavili radove, ekološki aktivista Milorad Mitrović je u ime građana podneo krivičnu prijavu u kolašinskoj policiji protiv investitora i izvođača radova. On očekuje da će državni tužilac naložiti izviđajne i druge radnje i da će aktivnosti kojim je devastirana rečica dobiti i sudski epilog, kažu iz Koalicije za održivi razvoj.

Kako je rečeno iz ove koalicije građani su u prisustvu službenika komunalne policije iz Kolašina obišli radove nakon čega su upozorili radnike da obustave radove i napuste gradilište.

- Investitor nema ni jedan validan dokument na osnovu kojih bi mogao započeti ovakav posao. Očito, radi se o potpunoj devastaciji prirode i rečice - tvrde ekološki aktivisti koji su bili na mesta gradnje, gde nema istaknute table, nema poslovođe, niti nadzornog organa, a komunalna policija je mogla samo da konstatuje zatečeno stanje i moraće naknadno da od investitora zatraži dostavljanje dokumentacije.

Foto M. Sekulović

- Pored seče šume i probijanja puta do mesta na kome je planiran vodoahvat izvođač radova je uradio i temelje za buduću branu. Na trasi same rečice vidljive su potpune devastacije korita reke, probijen je put i iskopani su kanali i postavljene cevi prečnika 800 milimetra u dužini od preko sto metara - kažu iz KOR, koji su napravili foto elaborat o zatečenom stanju na divljem gradilištu, na kome su ostale građevinske mašine, kojima će, kako su istakli meštani, biti zabranjeno svako pomeranje, jer je uvedena blokada radova, ali i danonoćna dežurstva meštana...

Foto M. Sekulović

Ekološki aktivisti su bili frapirani tvrdnjama meštana da do nedavno nisu ni znali da se išta planira, a kamo li gradi mHE na Čestogazu, odnosno da nije bilo javnih rasprava na kojim bi građani  bili upoznati sa planom izgradnje i kako bi dali svoje eventualne primedbe na plan projekta.

Foto M. Sekulović

- Jednu reku su nam uspeli ukrotiti i uhvatiti u cevi, ali namera da se ukrote i ove pritoke Drcke i Tare biće osujećena - kaže jedan od meštana Novica Dragojević, koji je istakao da su ljudi spremni i životima da branr svoje tri reke, Čestogaz i Ljubašticu i Crnu i dodao da je Podkomovlje do te mere posečeno i iskrčeno da se slobodno može nazvati "Park devastacije" a ne Regionalni park prirode.

Foto M. Sekulović

Foto M. Sekulović

Foto M. Sekulović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)