KORONA U CRNOJ GORI: Proglešena epidemija na celoj teritoriji držve

V. K.

21. 07. 2020. u 22:37 >> 22:38

NACIONALNO koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) je na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore proglasilo epidemiju zarazne bolesti novog koronavirusa na celom prostoru države.

КОРОНА У ЦРНОЈ ГОРИ: Проглешена епидемија на целој територији држве

Foto: Deposit

Od ponoći se uvodi više novih privremenih mera čiji je cilj dalje sprečavanje širenja novog koronavirusa, dok se istovremeno ublažavaju mere u pojedinim opštinama u kojima je smanjen epidemiološki rizik.

Nošenje zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom obavezno je na celoj teritoriji Crne Gore, uključujući i decu stariju od 7 godina, osim na plažama i u nacionalnim parkovima pod uslovom pridržavanja fizičke distance i ranije propisanih mera.

Okupljanje osoba ograničava se na celoj državnoj teritoriji na maksimalno 40 osoba na otvorenim javnim mestima, a na 20 osoba na zatvorenim, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra. (Ova obaveza ne odnosi se na objekte stanovanja.) Zbog izuzetno visokog epidemiološkog rizika koji nose pojedini skupovi produžena je do 6. avgusta primena sledećih mera donetih 30. Juna- zabrana rada disko I noćnih klubova/barova, organizovanja svadbi, maturskih, rođendanskih i drugih privatnih proslava.

Zabranjuje se do 30.jula održavanje zabavno-muzičkog programa u ugostiteljskim objektima (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i slični ugostiteljski objekti), uključujući i plažne barove (koncerti, nastupi uživo muzičara i bendova, live nastupi DJ izvođača i sl.). Prekida rad prvostepenih socijalno-ljekarskih komisija u oblasti socijalne i dečje zaštite u centrima za socijalni rad.

Primena mjere kojom su državni organi, organi državne uprave, organi lokalne samouprave i lokalne uprave, privredna društva, javne ustanove i druga pravna lica, preduzetnici i fizička lica bila obavezna da dozvole za stalni boravak, dozvole za privremeni boravak i dozvole za privremeni boravak i rad stranaca, a kojima je istekao rok važenja, po osnovu kojih ostvaruju pred tim organima neko svoje pravo ili izvršavaju obavezu, smatraju važećim do 30.septembra produžena je do 7. oktobra 2020. Mere čija je primena produžena na određen rok mogu po isteku navedenih rokova biti ponovo razmatrane i njihova primena može biti ponovo produžena, saopštili sui z NKT-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)