RAMPA ZA KVADOVE, MOTORE I DRONOVE: Ubuduće bez buke u Nacionalnim parkovima Crne Gore, pa će posetioci uživati u miru

M. SEKULOVIĆ

10. 05. 2024. u 11:14

KORIŠĆENjE ATV vozila, takozvanih kvadova i kros motora zabranjeno je van kategorisanih puteva, i u granicama parkova nije dozvoljeno korišćenje dronova bez prethodno dobijenih saglasnosti od nadležnih državnih organa. Ovo je odluka Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore doneta u cilju zaštite prirodnih vrednosti parkova, biodiverziteta, ali i sprečavanja uznemiravanja životinja.

РАМПА ЗА КВАДОВЕ, МОТОРЕ И ДРОНОВЕ: Убудуће без буке у Националним парковима Црне Горе, па ће посетиоци уживати у миру

M. SEKULOVIĆ

Iz JP Nacionalni parkovi kažu da su tokom 2023. godine na prostoru nacionalnih parkova evidentirane aktivnosti organizovanja poseta uz upotrebu vozila, koje organizuju turističke agencije van kategorisanih puteva čime se narušavaju biodiverzitet i prepoznatljive pejzažne karakteristike prostora parkova.

- Primećeno je sve češće korišćenje bespilotnih letelica - dronova na prostoru parkova. Zbog nesavesnog korišćenja ovih letelica dolazi do uznemiravanja životinjskog sveta što je zabranjeno shodno Zakonu o zaštiti prirode i Zakonu o nacionalnim parkovima, a posebno u periodu razmnožavanja, ishrane, hibernacije ili migracije - objašnjavaju u NP CG. - Pored značajnog uticaja na prirodu i faunu parkova, dronovi stvaraju buku i remete mir turistima koji žele da uživaju u netaknutoj prirodi nacionalnih parkova.

Kazne od 100 do 40.000 evra

ZAKONOM o zaštiti prirode definisana je novčana kazna za firme u iznosu od 2.000 do 40.000 evra za slučaj organizovanja poseta nacionalnim parkovima uz upotrebu kvadova van kategorisanih puteva, bez potrebne dozvole, a osoba koja upravlja "penal" su od 500 do 2.000 evra. Shodno Zakonu o nacionalnim parkovima predviđena je novčana kazna od 1.000 do 40.000 evra za preduzeće koje snima ili fotografiše u komercijalne svrhe bez odobrenja, a pojedinac od 100 do 4.000 evra.

Većina zemalja zabranjuje korišćenje dronova u nacionalnim parkovima, a razlog za to između ostalog su i upozorenja stručnjaka da upotreba bespilotnih letelica šteti biodiverzitetu i uznemirava životinjski svet parkova.

Snimanje uz pomoć dronova na prostorima nacionalnih parkova moguće je realizovati uz prethodno pribavljenu dozvolu Agencije za civilno vazduhoplovstvo, Agencije za zaštitu životne sredine i uz odobrenje Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore, kažu iz ovog preduzeća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

DOSTA SA LAŽIMA! Crvena zvezda objavila kompletan snimak i detalje razgovora koji su prethodili tuči Naneli - Lazarević! (VIDEO)