FOTELJU BRĐANINA MERAČE SEDMORICA: Prijavljivanje kandidata za direktora Uprave policije završeno, Vlada danas o izboru

V.K.

12. 03. 2024. u 10:37

NA javni poziv Ministarstva unutrašnjih poslova za v. d. direktora Uprave policije, uoči za danas zakazane sednice Vlade na kojoj bi trebalo da bude izabran novi šef UP, prijavilo se sedam službenika policije, među kojima su i tri pomoćnika. Rok za prijavu istekao je 10. marta u ponoć, dok 12. marta u ponoć ističe mandat dosadašnjem direktoru Zoranu Brđaninu.

ФОТЕЉУ БРЂАНИНА МЕРАЧЕ СЕДМОРИЦА: Пријављивање кандидата за директора Управе полиције завршено, Влада данас о избору

Vlada Crne Gore

Za v. d. šefa UP prijavio se jedini pomoćnik direktora u punom mandatu Aleksandar Radović, koji je rukovodilac Sektora za finansijsko-obaveštajne poslove, v. d. pomoćnika direktora Sektora za borbu protiv kriminala Lazar Šćepanović, kao i vršilac dužnosti pomoćnika direktora sektora granične policije Milutin Vasiljević. Konkurisao je i načelnik kolašinske policije Zoran Braunović, koji je na konkursu za direktora UP 2021. godine bio četvrti od 19 tadašnjih kandidata. Na javni poziv MUP-a prijavio se i komandant Posebne jedinice Miloš Peković, aktuelni načelnik Regionalnog centra granične policije "Centar" Petar Šestović, i službenik policije iz Nikšića Milentije Doderović.

Oni kandidati koji pristanu proći će poligrafsko ispitivanje. U formularu koji je objavio ministar unutrašnjih poslova, Danilo Šaranović, navodi se da odbijanje poligrafskog testiranja ne predstavlja eliminatorni faktor kandidata.

Nezakonito

IZBOR v. d. direktora policije preko konkursa može izazvati nove tenzije u bezbednosnom sektoru i između koalicionih partnera, rekao je lider Demokratske narodne partije Milan Knežević. Vršilac dužnosti direktora policije ne može se birati ni na javnom ni internom konkursu, već isključivo od policijskih funkcionera koji imaju određenu stručnu spremu i koji bi na toj poziciji bili narednih šest meseci. Sve drugo je protivzakonito i svaka druga odluka i takvo imenovanje će pasti na sudu, objasnio je Knežević.

Potpuno je neizvesno kakav će ishod imati sednica Vlade po ovom pitanju. Pokret "Evropa sad" i Demokratska Crna Gora insistiraju da kontrolišu sektor bezbednosti. Priča se da PES neće prihvatiti kandidate Demokrata, smatrajući da v. d. direktora UP može biti samo onaj koji bude imao podršku premijera Milojka Spajića, predsednika PES-a. U slučaju da ne bude izabran v. d. direktora policije ostaju dve opcije - da Zoranu Brđaninu bude produžen mandat dok se koalicioni partneri ne dogovore ili će doći do razlaza u Vladi.

Nesavesna podela stanova

U OKTOBRU 2014. Osnovno državno tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv 25 osoba, među kojima su bivši direktor UP Veselin Veljović i prijavljeni kandidat za v. d. UP Petar Šestović, osumnjičeni za nesavesan rad u službi. Njima je tada stavljeno na teret da su kao članovi GO Sindikata UP doneli nezakonite odluke o dodeli 18 stanova u zgradi Sindikata na Tuškom putu u Podgorici. Šestović je, prema Veljovićevom nalogu, dobio sindikalni stan od 54 kvadrata.

Smenjeni direktor Uprave policije Zoran Brđanin saopštio je ovih dana da je odluka Vlade o njegovoj smeni nezakonita i najavio novu tužbu. Ministar Šaranović pozvao je sve zainteresovane policajce koji ispunjavaju uslove da se prijave i saopštio da će od sada imati pozitivnu praksu - neće birati čelnike sektora bezbednosti "po mračnim hotelskim sobama, već će se to raditi transparentno".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave