VELIKI PROTEST GRAĐANA U MOJKOVCU: Građani protiv otvaranja rudnika

M. SEKULOVIĆ

09. 03. 2024. u 15:54

MOJKOVAC nije umro. Ovo nije politički, već skup onih građana koji žele dobro svom gradu i državi. Pozivano Vladu CrneGore da što pre  Vladu da što pre raskine koncesiju za rudnik Brskovo.

ВЕЛИКИ ПРОТЕСТ ГРАЂАНА У МОЈКОВЦУ: Грађани против отварања рудника

Privatna arhiva - foto rudnika Tara resourses

Ovo je na velikom protestnom skupu u Mojkovcu, protiv otvaranja rudnika olova i cinka Brskovo kazao odbornik SO Mojkovac Miloš Rajković, koji je poručio ''prijatljima sa juga koji ne shvataju šta su pravi problemi, da se  ne igraju sa strpljenjem i voljom naroda jer ljudi iz centrale i sa juga države treba da shvate da problem Mojkovca može biti i njihov problem''.

- Nećemo dozvoliti da nas sruše i da nam govore što da radimo. Čista srca smo krenuli u ovo i nema ovde podela ni politike, kazao je Rajković, na skupu koji je zakazan nakon što Vlada crne Gore uprkos zaključcima Međuresorne grupe nije donela odluku o raskidu koncesionog ugovora sa kompanijom Brskovo mine, čiji je vlasnik švajcarska firma Tara resources.

Jedini cilj nam je da zaštitimo zdravlje, živote, prirodu, resurse i ovaj lepi grad. Uloga ministra energetikei rudarstva Saše Mujovića je ogromna, zahvalni smo mu. Istrajte u onome što ste naumili. Vladi poručujem da poštuje svog najboljeg ministra i ove građane, kazala je Gordana Đukanović, koja je govorila u ime građana Mojkovca, koji su zahvalni

Okupljenina skupu su ukazali da se grad gotovo 20 godina oporavljao od stravičnih posledica koje su ostale nakon zatvaranja Brskova. Nadaleko poznato jalovište koje se prostire na dvadesetak hektara, sanirano je milionskim donacijama iz inostranstva, ali ''zahvaljujući'' štetnom dejstvu oko 2,5 miliona tona otpada deponovanog u njemu, koji su uglavnom činili teški metali, živa, olovo, mangan, Mojkovac je, kako je govorila struka, ostao bez većeg broja ljudi, koji su umirali nakon što su obolevali od najtežih bolesti.

Mojkovčani su miring zakazali nakon što Vlada Crne Gore na jučerašnjoj sednici nije donela odluku o raskidanju koncesija za aktiviranje rudnika, u kome će se, mada se o tomeizbegava priča, kopati u zlato, naravno, ako bude otvoren, ali, sa ogromnim posledicama po živornu sredinui ljude,kako tvrde građanski aktivisti, ali i strušnjaci.

Da podsetimo, pre desetak dana, premijer Milojko Spajić je nakon sednice Vlade, na kojoj je odložena odluka o sudbini rudnika, kazao ''da će se o tom projektu dodatno konsultovati sa međunarodnim pravnim kućama kako raskid ugovora o koncesijama ne bi naneo štetu državi''.

- Svi se zalažemo za raskidanje koncesija za Brskovo i razumemo iskrenu želju ministra energetike Mukovića, ali je bitan način rada, kazao je Spajić.

Iz Grašanske inicijative Zdravi Mojkovac, koja se zalaže za raskidanje koncesija sa investitorima, danas su kazali da ne podržavaju način i vreme protesta i da mu neće prisustvovati.

- Iz nama nepoznatih razloga, niko od nas nije kontaktiran povodom organizacije protesta i za isti smo čuli putem medija. Ne bi to bilo važno da imamo čistu situaciju ali ovde sve ukazuje da neko želi da izbegne građane. Politizacija borbe protiv rudnika, kao i korišćenje iste za sopstvene i partijske ciljeve je situacija u kojoj apsolutno ne želimo da učestvujemo, kazali suiz GI, odakle ističu da ''su u organizaciji prisutni oni koji su doveli i godinama sarađivali sa rudarskom kompanijom''.

- U to vrijeme im živa nije bila opasna već isplativa. Sada, kada su građani izneli borbu, oni se u samom finišu pokušavaju nametnuti kao spasioci. Mišljenja smo da je po sredi zloupotreba poverenja građana i bespotrebno trošenje energije građana, kađuiz GI Zdravi Mojkovac, odakle se pitaju za koje i čije interese se organizuje protest kad mu vreme nije?

- Ova borba se primakla kraju zbog pravilnog redosleda koraka, mnogo uložene energije i znanja i masovne podrške građana, a ne zbog političara ili "zelenih fb statusa" onih koji su odmagali u ovoj borbi i živi se nisu čuli kada je prethodni premijer najavljivao žrtvovanje Mojkovca. Takvi su prvi put rekli nešto protiv rudnika putem fb statusa nakon pada čuvene "ZELENE" Vlade, kažu građanski aktivisti.

Ministar energetike i rudarstva u Vladi Crne Gore Saša Mujović, koji se nekoliko puta izjasnio protiv otvaranja rudnika olova i cinka ''Brskovo'' zbog stava stručne javnosti, građana Mojkovca i građanskih aktivista, više puta je bio u ''klinču'' sa kompanijm iz Švajcarske, koji se godinama priprema za ovaj posao.

On je nedavno otvoreno kazao da su''pojedine strane diplomate pokušale su neprimereno da utiču na Vladu'', oko donošenja odluke o otvaranju Brskova...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)